Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Vejce a majonézy budou smět prodejci nabízet i mimo chladící zařízení

Ministerstvo zemědělství připravilo novelu, díky které se budou moci vejce skladovat v prostorách s teplotou až 24 stupňů Celsia (pozn. o 6 stupňů Celsia více oproti současnosti). Stejné teploty skladování pak budou platit i pro dodavatele a producenty. Obchodníci si změny pochvalují, drůbežáři by byli raději za úplnou absenci teplotní hranice, jako je tomu u ostatních evropských zemích.
Vejce a majonézy budou smět prodejci nabízet i mimo chladící zařízení

Nyní musí prodejci vejce uchovávat v prostorách s maximální teplotou až 18 stupňů Celsia, což v praxi znamená v chladících boxech nebo v jejich bezprostřední blízkosti. Od září, kdy vstoupí v platnost novela vyhlášky, teplotní hranice pro skladování vajec a mj. také majonézy, vzroste na 24 stupňů Celsia.

Za zmírněním stojí lepší podmínky v chovech. „Pokud budou dodrženy požadavky na maximální teplotu a zejména pak na zajištění nekolísavé teploty při uvádění na trh, lze vejce umístit i mimo chladící box. Není nutné se obávat nákazy salmonelami, ve srovnání s minulostí se výrazně snížil výskyt salmonel v chovech nosnic, a to v důsledku Národního programu ozdravování od salmonel,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Obchodníci změnu kvitují. „Taková striktní povinnost je nyní pouze v Česku. Vajíčko se musí od začátku chladit, což zvyšuje náklady nejen prodejcům, ale také producentům. Jakmile tato povinnost pomine, všichni ušetří. To by se mohlo promítnout i do konečných cen vajec. Minimálně nebudou zdražovat,“ prohlásil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Dodavatelé a producenti zase tak nadšení nejsou. Přáli by si úplně zrušení teplotního omezení. „Farmy, třídírny, a i dopravci jsou tímto, v EU ojedinělým legislativním omezením, nuceni vynakládat peníze na chlazení. Vzhledem k růstu cen energií v posledních letech jsou náklady na chlazení vysoké, přičemž konkurenční provozovatelé v jiných zemích EU tyto náklady vynakládat nemusí. Vejce z České republiky tedy opět ztrácejí konkurenceschopnost. Zrušení legislativního omezení horní hranice teploty skladování na 24 stupňů Celsia by znamenaly významnou úsporu energie,“ tvrdí předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Část odborníků si nemyslí, že by zvýšení horní teplotní hranice pro uskladnění vajec přineslo vyšší zdravotní riziko, nicméně podle nich klesne kvalita vajec. „Čím vyšší teplota, tak tím se zhoršuje kvalita vajec z hlediska složení, mikrobiální kvality. Chemické reakce probíhají s vyšší teplotou zkrátka rychleji,“ argumentuje specialistka v oboru potravinářství a vysokoškolská profesorka Jana Dostálová.

Vyjma vajec budou moci mimo chladničky prodejci umístit i majonézy. Novela vyhlášky posouvá hranici maximální teploty z 15 na 24 stupňů Celsia. „Teplota se navyšuje z důvodu změn technologie výroby. V současnosti vyráběné majonézy jsou schopny na trhu vydržet vyšší teploty bez dopadu na jejich bezpečnost, senzorické, fyzikální i chemické vlastnosti,“ vysvětlil Bílý.

Ne všechny majonézy však budou smět být mimo chladící boxy. „Na trhu budou k dostání dvě varianty majonéz: ty, které vyžadují skladování v chladu, a ty, které je možné uchovávat při pokojové teplotě. Podmínky skladování budou vždy zřetelně uvedeny na obalu každého výrobku. Tato změna, která je teprve ve schvalovacím procesu, znamená rozšíření možností pro každého, kdo si bude chtít majonézu koupit. Ať už preferuje tradiční chlazenou variantu, nebo ocení praktičnost majonézy, kterou může mít ve spíži. Výběr bude na každém spotřebiteli,“ doplnil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder