Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Velké rozdíly mezi potravinami stejných výrobců prodávaných na Slovensku a v Rakousku

Na základě nedávných testů, které uskutečnily slovenské úřady, se Slovenské ministerstvo zemědělství v červenci a srpnu letošního roku rozhodlo provést opětovné testování kvality výrobků, výsledky byly překvapující.
Velké rozdíly mezi potravinami stejných výrobců prodávaných na Slovensku a v Rakousku

Na základě nedávných testů, které uskutečnily slovenské úřady, se Slovenské ministerstvo zemědělství v červenci a srpnu letošního roku rozhodlo provést opětovné testování kvality výrobků prodávaných pod stejným názvem a značkou v maloobchodních prodejnách v rakouské Vídni a ve slovenských městech Bratislava a Senec.

Celkem došlo ke srovnání 33 potravinových výrobků z různých oblastí (masné výrobky, sýrové výrobky, pochutiny, aj.). U všech byla posuzována barva, konzistence, chuť, vůně a celkový vzhled,  dále pak také etikety z hlediska složení, výživových ukazatelů a alergenů. Senzorické a analytické posudky prokázaly u 16 potravin výraznější rozdíly v kvalitě, u dalších 11 malé rozdíly, 6 vzorků žádné rozdíly a jen „kvalitněji“ se daly vyhodnotit zkoumané kešu ořechy ve prospěch Slovenska.

Slovenská ministryně zemědělství paní Gabriela prohlásila: „Máme (v EU) jednotný trh. Vytváříme občany druhé kategorie. Slovenská republika se zasazuje o to, aby takovýto občan neexistoval. Chceme, aby pod stejnou značkou byl stejný obsah.“

 

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder