Česko získalo povolení k vývozu vepřového masa do Hongkongu
V rámci schvalovacího procesu vykonali inspektoři z Centra pro bezpečnost potravin (pozn. příslušný hongkongský úřad) v květnu letošního roku audit, při němž kontrolovali úroveň veterinárního dozoru v České republice tzv. „od farmy až po vidličku“. Sledovali prostředí, kde se prasata chovají, jejich porážku a následně závod vyrábějící masné výrobky. Mimo jiné navštívili výrobnu krmiv určených pro hospodářská zvířata a Národní referenční laboratoř pro africký a klasický mor prasat, která se nachází v prostorách Státního veterinárního ústavu v Jihlavě.
„Předběžné výstupy z průběhu auditu byly pozitivní, nicméně na oficiální schválení českých podniků jsme museli čekat téměř půl roku. Doufáme, že české potravinářské podniky této možnosti využijí a v blízké době se uskuteční první vývozy vepřového masa do této destinace,“ přiblížil průběh jednání ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Vývozy budou muset splňovat kritéria určená hongkongskou stranou a nejprve poběží ve zkušebním režimu, což v překladu znamená, že první tři zásilky čekají důkladnější kontroly.
Závěrem Semerád podotkl, že věří, že se zdárně podaří dokončit i ostatní rozjednané procedury a čeští dodavatelé rozšíří své pole působnosti do dalších asijských zemí, např. Vietnamu a Číny.