Dopady kauzy kolem čokolád Kinder
![Dopady kauzy kolem čokolád Kinder](/foto/11/915_560~b6NkFY.jpg)
Kvůli konzumaci výrobků značky Kinder, jež patří pod italskou skupinu Ferrero, napříč Evropou onemocněly stovky dětí. Bakterie salmonely způsobují zánět trávící soustavy, který může mít velmi závažný průběh.
K problematice se skrze rozhovor v tisku poprvé vyjádřil ředitel francouzské divize Nicolas Neykov (pozn. ve Francii bylo nahlášeno 81 případů, 22 dětí skončilo v nemocnici). Informoval veřejnost o finančních dopadech skandálu, oznámil, že se chystá první část hygienických změn v továrnách společnosti a v neposlední řadě se zákazníkům omluvil a přislíbil odškodnění.
Interní vyšetřování ukázalo, že kontaminace pocházela z filtru umístěného v nádrži na mléčné máslo v belgické továrně. „Do továrny se dostala buď prostřednictvím kontaminovaných surovin, nebo lidí,“ doplnil Neykov.
Krize se na značce podepsala i jiným způsobem, podle Neykova už jí nevěří 60 % spotřebitelů. O Velikonocích, které představují pro výrobce čokolád vrcholné období, se její obrat propadl o 40 %.