Dopady kauzy kolem čokolád Kinder
Kvůli konzumaci výrobků značky Kinder, jež patří pod italskou skupinu Ferrero, napříč Evropou onemocněly stovky dětí. Bakterie salmonely způsobují zánět trávící soustavy, který může mít velmi závažný průběh.
K problematice se skrze rozhovor v tisku poprvé vyjádřil ředitel francouzské divize Nicolas Neykov (pozn. ve Francii bylo nahlášeno 81 případů, 22 dětí skončilo v nemocnici). Informoval veřejnost o finančních dopadech skandálu, oznámil, že se chystá první část hygienických změn v továrnách společnosti a v neposlední řadě se zákazníkům omluvil a přislíbil odškodnění.
Interní vyšetřování ukázalo, že kontaminace pocházela z filtru umístěného v nádrži na mléčné máslo v belgické továrně. „Do továrny se dostala buď prostřednictvím kontaminovaných surovin, nebo lidí,“ doplnil Neykov.
Krize se na značce podepsala i jiným způsobem, podle Neykova už jí nevěří 60 % spotřebitelů. O Velikonocích, které představují pro výrobce čokolád vrcholné období, se její obrat propadl o 40 %.