EU schválila ovesný lecitin jako potravinářskou přídatnou látku
Nařízení Komise (EU) 2022/1023, kterým dochází ke změně přílohy II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (pozn. seznam potravinářských přídatných látek schválených pro užití v potravinách, včetně podmínek jejich použití) a přílohy nařízení Komise (EU) č. 231/2012 (pozn. specifikace potravinářských přídatných látek uvedených v přílohách II a III nařízení (ES) č. 1333/2008), pokud jde o použití ovesného lecitinu v kakaových a čokoládových výrobcích ve smyslu směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/36/ES, vyšlo v Úředním věstníku EU 29. června 2022 a jeho účinnost se datuje k 19. 7. 2022.
Seznam i specifikaci přídatných látek je možné aktualizovat z podnětu samotné Komise či na základě podání žádosti. Žádost o povolení použití ovesného lecitinu jako potravinářské přídatné látky v kategorii potravin 5.1 „Kakaové a čokoládové výrobky ve smyslu směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/36/ES“ v příloze II části E nařízení (ES) č. 1333/2008 v maximálním množství 20 000 mg/kg byla podána v lednu roku 2018.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se k danému návrhu vyjádřil v prosinci 2019 a ve svém stanovisku uvádí, že u ovesného lecitinu neexistuje žádné bezpečnostní riziko při jeho použití jako přídatné látky v rozsahu navrhovaného způsobu a úrovně použití.
Ovesný lecitin je frakcionovaný ovesný olej, který působí jako emulgátor a usnadňuje výrobu kakaových a čokoládových výrobků tak, že snižuje viskozitu a výnosnost čokoládových výrobků, což usnadňuje přečerpávání roztavené čokolády během zpracování. Navíc zabraňuje, aby se na povrchu výrobků při skladování vytvářel šedavý povlak.