Modernizace vyhlášky pro nové produkty na tuzemském trhu
Potraviny budou značeny tak, aby spotřebitele neklamaly či neuváděly v omyl s ohledem na svůj charakter a kvalitu. Důraz je kladen na to, aby se k zákazníkům dostaly pouze kvalitní potraviny. MZe proto v legislativě stanovilo požadavky na jakost i fyzikální, chemické a smyslové požadavky daných potravin.
Úprava vyhlášky v maximálním možném měřítku odráží různorodý sortiment dostupný na trhu. Požadavky apelují nejen na tradiční potraviny (pozn. hrách, čočka aj.), ale vzhledem k technologickému pokroku a změně preferencí spotřebitelů přináší také zcela nové definice. Vyhláška reaguje i na relativně nové výrobky – sufu (fermentované tofu), hummus (pomazánka z rozmixované cizrny), sezamovou pastu atp.
Nově vyhláška přináší povinnost dodržovat limit pro opiové alkaloidy na mák v celém potravinovém řetězci. Toto opatření má zabránit, aby se na náš trh dostala maková semena s nadlimitním obsahem opiových alkaloidů, která by následně mohla být zpracována a použita v potravinářství.
MZe se zároveň snaží zjednodušit požadavky na výrobu potravin, na které se vyhláška vztahuje. Účinnost předpisu je plánována na počátek roku 2025 s tím, že bude platit roční přechodné období, kdy lze vyrábět, označovat a uvádět na trh škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a výrobky z nich a olejnatá semena a výrobky z nich dle dosavadních předpisů. Návrh vyhlášky nyní putuje do mezirezortního připomínkového řízení.