Nelichotivé informace o dubajské čokoládě

Německé úřady testovaly vzorky dubajských čokolád dovezených z Turecka, Spojených arabských emirátů, Jordánska a nevynechaly ani ty z tuzemské (pozn. německé) produkce.
Ve 13 % hodnocených vzorků byly zjištěny mykotoxiny. Ještě horší zpráva je, že 96 % produktů nesplnilo hygienické normy pro uvedení na evropský trh.
Wilhelm Deitermann, mluvčí Zemského úřadu pro přírodu, životní prostředí a ochranu spotřebitele Severního Porýní-Vestfálska, upozornil, že vyjma plísní obsahovaly čokolády také v Evropské unii zakázaná barviva a v několika případech odhalila laboratoř také přítomnost bakterií Escherichia coli, které mohou zapříčinit vážné zdravotní problémy.
Na výsledky německých testů neprodleně zareagovala naše Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a odebrala vzorky dubajské čokolády prodávané v Čechách. V současné době probíhají obdobné laboratorní rozbory. „Sledujeme situaci v zahraničí i na domácím trhu. Testy jsou složité a zaberou delší čas, ale pokud se prokáže zdravotní závadnost, budou příslušné produkty okamžitě staženy z prodeje,“ prohlásil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Výrobci a dovozci nejsou jediní, kdo nyní čelí kritice – terčem se stává i samotný princip rychlého komerčního boomu.