Po konzumaci ovčích sýrů ze Slovenska hrozí onemocnění klíšťovou encefalitidou
Na Slovensku v Košicích probíhá lokální epidemie klíšťové encefalitidy, jejíchž onemocnění se už týká 32 lidí, kteří byli zaregistrováni. Většina osob, konkrétně 27 osob bylo hospitalizováno a u ostatních probíhá léčba ambulantně. Nákaza proběhla po konzumaci ovčích sýrů.
Dalších sedm případů hlásí Banská Bystrica, kde bylo zdrojem nákazy hned několik salaší. Podle veterinářů a hygieniků se může tímto virem nakazit také člověk, který zkonzumuje syrového (nepasterizovaného) mléka a výrobky z něj, pakliže bylo zvíře nakaženo.
Počet případů nemusí být konečný, jelikož inkubační doba onemocnění trvá obvykle 7 – 14 dní (rozpětí 2 – 28 dní) a tato celá doba ještě neuběhla.
Onemocnění klíšťovou encefalitidu se může projevovat vysokou teplotou, bolestmi hlavy či ztuhnutím šíje. Nemoc může také zanechat chronické následky.
Vir zasažený encefalitidou se zničí v mléce převařením už na 60 °C. V České republice se zákazníci nemusejí nákazou z ovčího sýru příliš obávat, jelikož je nepravděpodobné, že se zdravotně závadně výrobky na tuzemský trh dostanou. Na pozoru se ovšem musejí mít lidé, trávící dovolenou na Slovensku.