Povinnost uvádět výživové hodnoty

Označování potravin čeká od vstupu České republiky do EU zásadní změna.
Od 13. prosince vstupuje v platnost povinnost pro výrobce potravin informovat spotřebitele na obalu o výživových hodnotách. Zákazníci tak budou mít jednoduchý přístup k informacím o výživových hodnotách.
Na všech obalech potravin mimo několika výjimek nyní musí být uvedeny energetické hodnoty, tuky a z nich nasycené mastné kyseliny, sacharidy a z nich cukry, bílkoviny a sůl. Údaje o výživové hodnotě musejí být vyjádřeny na 100 g či 100 ml.
Základních sedm povinných údajů mohou výrobci dobrovolně doplnit ještě o mononenasycené mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny, polyalkoholy, škrob, vlákninu, vitamíny a minerální látky.
„Ochrana spotřebitelů je pro nás nesmírně důležitá, povinné uvádění výživových údajů je dalším logickým krokem, který zákazníkům pomůže orientovat se při nákupu potravin,“ zmínil v tiskové zprávě MZe ministr zemědělství Marian Jurečka.
Od povinnosti uvádět výživové údaje je osvobozeno jen pár potravin. Spadá do ní například balená voda, koření, žvýkačky, cukr, sůl, čaj, káva, ocet, droždí nebo nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 %. Výjimka se také vztahuje na nebalené potraviny, patří mezi ně například pekařské výrobky, zabalené sýry nebo pultový prodej krájených masných výrobků, dále se týká nezpracovaných potravin, jako je čerstvé maso, ovoce a zelenina.
Uvádění výživových hodnot bylo doposud dobrovolné, to se od 13. prosince letošního roku změní. Řada výrobců potravin tuto povinnost nechává na poslední chvíli, přitom se připravit na splnění zákonné povinnosti měli od prosince 2014. Údaje musejí být na viditelném místě v tabulce, pokud je na obalu málo místa, mohou být údaje uvedeny v řadě za sebou.