Přenos koronaviru skrze potraviny je nepravděpodobný
Nový koronavirus, jež způsobuje onemocnění COVID-19, patří do skupiny respiračních virů. Primárně se přenáší, dojde-li ke kontaktu s infikovanou osobou a to při mluvení, kašlání či kýchání. Těmito způsoby se infekční kapénky dostávají do okolí. Přenos je případně možný formou předmětů, které jsou čerstvě kontaminované sekrety od nakažené osoby. Z tohoto důvodu je třeba, nejen v prostředí obchodu, dbát na maximální hygienické chování.
Za názor, že virus se prostřednictvím potravin nepřenáší, se postavil také Evropský úřad pro bezpečnost potravin a to na základě zkušeností s epidemiemi způsobených koronaviry v minulosti (pozn. např. SARS, MERS, aj.). Vzhledem k doposud známým cestám přenosu (viz výše) a nízké schopnosti přežít ve venkovním prostředí není pravděpodobné, že by k nákaze mohlo dojít skrze dovážené zboží.
„Při vyhlášení nouzového stavu vláda povolila prodej nebaleného pečiva za splnění některých podmínek, například musí mít zákazníci k dispozici pomůcky jako kleště a jednorázové rukavice. Chci apelovat na všechny, aby striktně dodržovali všechna vyhlášená opatření a byli k sobě ohleduplní, aby se šíření koronaviru podařilo zastavit,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.