Připomínka ohlašovací povinnosti prodejců vánočních kaprů
„Nesplnění nahlašovací povinnosti není pouhou formalitou či zbytečnou byrokratickou zátěží. Na základě získaných informací o prodejních místech SVS každoročně provádí kontroly, které se vedle dodržování hygienických podmínek zaměřují na welfare prodávaných ryb,“ prohlásil ředitel veterinární sekce SVS Petr Šatrán. Nahlášená místa prodeje budou také zveřejněna na webu SVS.
Hlášení prodeje kaprů již několik let probíhá skrze on-line formulář, jež naleznete na stránkách SVS. Zájemci o prodej živých ryb však mohou daný formulář využívat ke komunikaci s SVS v průběhu celého roku. Před zahájením prodeje mají stánkaři povinnost prostudovat dva dokumenty, a to „požadavky na samostatná prodejní místa a pravidla pro prodej živých ryb“ a „doporučení pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji“.
V posledních několika letech kontrolují pracovníci SVS mj., zda nedochází ke klamání spotřebitele skrze zneužití chráněného zeměpisného označení (Třeboňský kapr) či chráněného označení původu (Pohořelický kapr). Namátkově pak ověřují pravdivost značení v případě tzv. Omega3kapra, jehož maso má obsahovat vyšší množství zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin (pozn. jeho chov vyvinuli odborníci z Jihočeské univerzity).
Kontrolováni jsou prioritně prodejci, u nichž v předchozím roce veterinární dozor shledal nějakou závadu a také noví prodejci. Pro zajímavost zmíníme statistiky z roku 2021, kdy před Vánocemi inspektoři navštívili bezmála 880 prodejních míst a nevyhovující skutečnost odhalili cca ve 3 % případů.