Sezóna svatomartinských vín se blíží
Valtické vinařství se o značku Svatomartinské ucházelo s odrůdami Veltlínské červené rané, Müller Thurgau a Muškát moravský u bílých vín, Svatovavřinecké a Modrý Portugal u červených a vlajkovou lodí růžových se stalo Svatovavřinecké. První vína z letošních hroznů už vinařství prodává pod vlastní značkou, a to z odrůd Sylvánské zelené, Müller Thurgau a Svatovavřinecké.
"Letošní ročník nebyl vůbec jednoduchý, ale kvalita hroznů je perfektní. Zdravý hrozen a nadprůměrný obsah přírodního cukru. To jsou dvě základní charakteristiky letošního vinobraní. První letošní víno obvykle pouštíme na trh dva týdny před Martinem, nabízejí náhled na letošní ročník. Jedním z důvodů je i to, že naše sylvánské není oficiální odrůdou svatomartinského vína," prohlásil za vinařství David Šťastný. Pro vlastní značky prvního vína má vinařství nachystáno 11 tisíc lahví, u svatomartinského očekává prodej 115 tisíc lahví.
Do prvního kola o získání značky Svatomartinské se přihlásilo 63 vinařů s 285 víny, získalo ji 95 % z nich. Ti, kdo napoprvé neuspěli, mají ještě týden se svými víny pracovat a zkusit štěstí ve druhém kole hodnocení, ze kterých vzejde většinou 20 % svatomartinských vín, převážně červených (pozn. s nimi je třeba déle pracovat).
„Letošní svatomartinské odrůdy Müller Thurgau vynikají tóny zralé bílé broskve se šťavnatými kyselinami. Muškáty moravské jsou nádherně citrusové, některé s dotekem zralého kiwi. Veltlínské červené rané pak má svěží šťavnatou chuť a vyniká lehkou ušlechtilou vůní s tóny manga, limety a dalšího exotického ovoce. Růžová všeobecně mají příjemný dotek jahodového jogurtu nebo obsahují jemné jogurtové tóny lesního ovoce. Červená jsou zase sametově jemná, s vůní květů fialky a dalších jarních lučních bylin a s pikantní svěžestí," popsal, na co se můžeme těšit, Petr Gondáš z Národního vinařského centra.
První odhady ukazují, že se na trh dostanou 2 miliony lahví pod značkou Svatomartinské. Přesný počet druhů bude znám až po druhém kole hodnocení, které proběhne 1. listopadu.