Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Trend – vylepšování složení výrobků

Výrobci i obchodní řetězce neúnavně pracují na úpravách svých produktů a to tak, že se snaží snížit negativně vnímané složky potravin, např. cukry, sůl či tuky. Impulsem je stále se zvyšující zájem o zdravější alternativy ze stran spotřebitelů i kritika stravovacích návyků Čechů obecně.
Trend – vylepšování složení výrobků

Viditelné upozornění ze stran výrobce na určitou reformulaci reguluje platná evropská legislativa, jež povoluje zvýraznit tuto informaci teprve tehdy, jedná-li se o značné snížení určité živiny - nejčastěji hovoříme o 30 %, u soli o 25 %. Na druhou stranu takto zásadní změny se promítnou i v samotné chuti daného výrobku. Aby si výrobci své klienty udrželi, žádoucí změny činí pozvolně.

„I v uplynulém roce uvedli potravináři na náš trh řadu produktů s reformulovaným složení,“ prohlásila prezidentka Potravinářské komory České republiky (PK ČR) Dana Večeřová. PK ČR pořádá každoročně soutěž Reformulace roku, kdy odborná porota volí ty nejlepší příklady takovýchto produktů. Letošním vítězem se stal Lipánek tvarohový 130 g od Madety a to díky sníženému obsahu cukru, vyššímu podílu tvarohu a současně snížení energetické hodnoty. Mezi další oceněné patří Mattoni esence pomeranč, Super Mysli od Emco, Nestlé Ovesné Cheerios a Re:Fuel sandwich on the go společnosti Unilever (pozn. u všech se výrazně snížilo množství použitého cukru).

Obdobnou cestu zvolily i obchodní řetězce, které se snaží o reformulace u výrobků svých privátních značek. „Všechny obchodní řetězce mají své závazky a cíle na úpravu vlastních značek, u kterých mají možnost konkrétním zadáním přímo ovlivnit jejich složení,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Ten také dodává, že mimo cukru a soli řeší i další aspekty: barviva, konzervační látky či umělá aromata.

Před pár lety při České technologické platformě vznikla Platforma pro reformulace, která prezentuje reformulační snahy výrobců potravin. Propojuje potravináře s akademickou sférou, což v ideálním případě vede k přenosu výsledků potravinářského výzkumu a vývoje do praxe a současně usnadňuje zavádění novinek. Právě tyto činnosti dopomohly k téměř úplnému odstranění transmastných kyselin z potravin (pozn. tuky vznikající průmyslových ztužováním).  K poklesu došlo také s ohledem na obsah nasycených mastných kyselin, které negativně ovlivňují hladinu cholesterolu a zvyšují riziko onemocnění srdce a cév. Z té pozitivní stánky lze vyzdvihnout zvyšující se obsah bílkovin, jež jsou nezbytné mj. pro růst a tvorbu svalové hmoty. Potraviny se mnohdy stávají zdraví prospěšnější díky přídavkům např. chia semínek, lněných semínek, ovoce, zeleniny, luštěnin, atp.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder