Téma Výživa a stravování
Články na IQSL.cz
Trvanlivé versus čerstvé mlékoNěkteří nedají dopustit na trvanlivé mléko – je levnější a dlouho vydrží. Jiní by se ho za žádnou cenu nedotkli a preferují čerstvé. O obou variantách promluvila odbornice na kvalitu potravin Ing. Michaela Smolková z blogu Umíme jíst.
Seznamte se s proseccemVyjma silvestrovských oslav se „bublinky“ těší oblibě také v létě. K favoritům patří italské prosecco. Pojďme si jej trochu představit.
Není tmavé pečivo jako tmavé pečivoPro značnou část spotřebitelů přestavuje pečivo základní složku stravy, a proto je třeba vyznat se v jeho kvalitě. Poslední dobou si mnozí vybírají tmavé pečivo, neboť se domnívají, že je v porovnání s klasickým bílým po nutriční stránce lepší. Nemusí tomu tak být, vždy je třeba řídit se fakty a věnovat pozornost jeho složení.
Šumivá vína Bohemia Sekt si z mezinárodní vinařské soutěže vezou 6 medailíNa vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles, která se v letošním roce uskutečnila v Itálii, prezentoval výrobce šumivých vín Bohemia Sekt 7 vzorků a podařilo se mu získat 5 zlatých a 1 stříbrnou medaili.
Masné výrobky obohacené přídavkem hmyzích bílkovin vykazují lepší výživové hodnotyVědci z Mendelovy univerzity v Brně v rámci své výzkumné činnosti přidali cvrččí prášek do měkkého salámu a do klobás. Následně zjistili, že mají masné výrobky lepší výživové hodnoty. Prášek totiž obsahuje 60 % bílkovin v sušině, kdežto v čerstvém mase, jehož přirozenou součástí je i voda, se množství bílkovin pohybuje okolo 20 %.
Restaurace reagují na rostoucí zájem o veganskou a vegetariánskou stravuPoptávka po alternativním stravování je u nás na vzestupu a tuto skutečnost nenechali bez povšimnutí provozovatelé restaurací. Dle výsledků průzkumu Barometr FOOD, jež mapuje stravovací návyky Čechů, až 94 % restaurací uvedlo, že do svého jídelního lístku zařazují zeleninové či bezmasé varianty pokrmů. Více jak polovina (57,1 %) má v nabídce také 1-2 bezlepková jídla.
Cena olivového oleje by mohla klesnoutV loňském roce se díky suchu a neúrodě vyšplhaly ceny olivového oleje na rekordní úroveň. Ve Španělsku, které je jeho největším producentem, se ceny od roku 2020 zvýšily až o 225 %. Tamní výrobci však přináší pozitivní zprávy – letos očekávají dobrou úrodu a pokles cen.
Klesající tendence spotřeby vínaSpotřeba tichých vín u nás v loňském roce klesla o 8,4 %, ukázala data společnosti Consumer Panel GfK, jež v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tato skutečnost koresponduje s celoevropským i celosvětovým trendem.
Roste popularita rozvozu nákupůSpotřebitelé stále častěji vyhledávají možnost online nákupů. Potvrzuje to skutečnost, že e-shopu Rohlík.cz loni meziročně vzrostly tržby o 25 % a ziskovým se stal už ve 3 oblastech – vyjma České republiky i v Maďarsku a v Mnichově v Německu. Objednávky si pochvaluje také konkurenční Košík.cz. Mezi další oblíbené internetové obchody s potravinami se řadí např. Tesco a nově Billa.
Obliba regionálních potravin stoupáU spotřebitelů se opětovně zvýšil zájem o regionální potraviny. Analýza prodeje ukázala, že částečně opadly obavy z dražších lokálních produktů, které způsobila vysoká inflace. Někteří drobní výrobci však přiznávají, že mají problém dostat své produkty do velkých řetězců.
Pomoc potravinových bank v roce 2023V loňském roce se potravinovým bankám podařilo nashromáždit dohromady 13 200 tun potravin a pomoci tak více než 400 tisícům lidí v nouzi.
Nákupní chování ČechůČtyři z pěti nakupujících navštíví v průběhu týdne 2 až 3 obchody, každý pátý člověk pravidelně chodí pouze do své oblíbené prodejny. Pro volbu obchodu pro pravidelný větší nákup mají zásadní vliv vzdálenost od bydliště, sortiment a výše slevových akcí.
Výpočet Nutri-Score má od ledna 2024 nový algoritmusNový algoritmus pro výpočet Nutri-Score, který vstupje v platnost od ledna letošního roku, zpřísní hodnocení části potravin. I nadále však zůstává tento sytém pro označování výživových hodnot na obalu potravin dobrovolným.
Podařilo se pokořit rekordní výsledek Sbírky potravinV podzimním kole celorepublikové Sbírky potravin, které oficiálně skončilo v úterý 21. listopadu 2023, se vybralo rekordních 646 tun potravin a 72 tun drogistického zboží.
Rekordní výtěžek podzimního kola Sbírky potravinV sobotu se uskutečnilo podzimní kolo celorepublikové Sbírky potravin. Podařilo se vybrat 562 tun potravin a 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Už nyní se jedná o vůbec nejvyšší množství darů. Až do 21. listopadu navíc mohou lidé věnovat potraviny a drogerii prostřednictvím on-line nákupů. Očekává se, že konečný výsledek překročí hranici 700 tun.
Výsledky kontrol doplňků stravy určených pro kloubní výživuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podnikla akci zaměřenou na doplňky stravy pro kloubní výživu. Polovina odebraných vzorků klamala spotřebitele s ohledem na skutečné složení.
Většina školních jídelen pokrmy přesolujeHlavní hygienička Pavla Svrčinová na konferenci Potravinářské komory ČR sdělila, že ve více než 60 % školních jídelen dochází k výraznému přesolování pokrmů.
Alternativní potraviny na vzestupuZájem o alternativní potraviny mezi tuzemskými spotřebiteli stále roste. Při volbě hrají roli zejména cena a chuť.
Stanovisko WHO ke sladidlu aspartamMezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) působící při Světové zdravotnické organizaci (WHO) označila sladidlo aspartam za potencionálně rakovinotvorné, nicméně pro objasnění jeho vlivu s ohledem na rakovinu u lidí jsou zapotřebí další vědecké výzkumy. Expertní výbor WHO zaměřující se na potravinářské přídatné látky (JECFA) současně rozhodl, že nedojde ke změně pravidel pro jeho bezpečnou spotřebu.
Potravinové banky chystají síť výdejenOd července postupně začne fungovat 150 výdejních míst potravinové pomoci. Kamenné či pojízdné výdejny, kam si budou moci lidé přijít vyzvednout potraviny, najdete v každém krajském městě. Pomoc lidem v nouzi se tak stane efektivnější.
Solidarita se projevila i v jarním kole Sbírky potravinCelorepublikové jarní kolo Sbírky potravin se uskutečnilo 22. dubna v 1540 prodejnách a přineslo 394 tun potravin a 44 tun drogerie a hygienických potřeb. Až do 2. května mohou lidé ještě darovat výše zmíněný sortiment prostřednictvím on-line nákupů.
Potraviny s obsahem hmyzuObchody v České republice zkoušejí reakci zákazníků na hmyzí proteiny v potravinách. K dostání je např. mouka s cvrčky, těstoviny s hmyzem aj.
Hotovky pro Čechy představují jeden z nástrojů šetřeníVysoké ceny potravin přiměly značnou část lidí sáhnout po levnějších a rychlejších jídlech. Na to reagují řetězce a rozšiřují nabídku hotovek. Některé z nich dokonce nesou podpis známých šéfkuchařů. Výživoví poradci však upozorňují na možná úskalí v souvislosti se zdravím či s omezením pestré stravy.
Stop plýtvání s potravinamiTřetina celkové produkce jídla přijde vniveč, z poloviny to mají na svědomí domácnosti. Pochvalu si naopak zaslouží obchodní řetězce, nevyhodí téměř žádné poživatelné pokrmy. Jejich potravinový odpad činí pouze 7 %.
Na sýrech si pochutnáváme častěji než v minulostiZa posledních 10 let vzrostla spotřeba sýrů v České republice o 1,5 kg na současných 14,4 kg sýra na osobu za rok.
„Suchej únor“ prodej alkoholu příliš nezbrzdilAkce Suchej únor spočívá v nulové konzumaci alkoholických nápojů po celý měsíc. Zájem o tento druh sortimentu však nikterak výrazně neklesl. U části prodejců letos poptávka naopak o něco vzrostla, ukázaly informace, které poskytli oslovení prodejci.
Přednosti žitného pečivaVětšina spotřebitelů volí klasické „bílé“ pečivo z pšeničné mouky, přestože na trhu je dostupný také značný sortiment výrobků z žitné mouky, která lidskému organismu nabízí mnoho pozitiv.
V Čechách se zanedlouho objeví první automaty na vrácení PET lahví a plechovekAutomaty na použité PET lahve a plechovky si budou moci spotřebitelé vyzkoušet na 6 prodejnách obchodních řetězců Kaufland a Lidl.
Shrnutí práce potravinových bank za rok 2022Za loňský rok nastřádaly potravinové banky více než 11 300 tun potravin, díky čemuž pomohly přes 300 tisícům lidí skrze 1368 odběratelských organizací.
Celozrnné mouky Babiččina volba ponesou značku KlasaVysokou jakost celozrnných mouk značky Babiččina volba potvrzuje získání prestižní certifikace Klasa. Tu uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským výrobkům.
Potraviny nesoucí ocenění KLASA a Regionální potravina i ty vyrobené podle české cechovní normy nezklamalyStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně zaměřuje svou pozornost na potraviny oceněné značkami kvality KLASA a Regionální potravina, nově se zajímá také o potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“ (ČCN). Výsledky kontrol uskutečněných v loňském roce potvrzují jejich jakost a bezpečnost. Z pohledu SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických oblastí.
Projekt „Máme to na talíři a není nám to jedno“Projekt Máme to na talíři a není nám to jedno má za úkol reformu školního stravování. Roli odborného koordinátora převzal Státní zdravotní ústav (SZÚ), jakožto odborná příspěvková organizace Ministerstva zdravotnictví.
Češi až trojnásobně překročují denní limit pro příjem soliPediatři se v současné době často setkávají s výrazným nárůstem obezity u dětí. Přestože si často nadváhu spojujeme zejména s nadměrným příjmem cukru, úzce s ní souvisí i značné množství soli v naší stravě. Pojídání přesolených pokrmů a pochutin způsobuje, nejen u dětí, pocit žízně, který pak velmi často řešíme pitím slazených nápojů.
Podzimní kolo Sbírky potravinV letošním podzimním kole celorepublikové Sbírky potravin se vybralo 526 tun potravin a 58 tun drogistického zboží.
Svatomartinské víno letos láme rekordyRok 2022 přinesl rekordní počet lahví Svatomartinského vína a předčil veškerá očekávání. Na trh jich totiž putovalo 2 460 000, nejvíce v celé historii.
Ministerstvo v reakci na stávající situaci navýší limity pro školní jídelnyMinisterstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) plánuje zvýšit školním jídelnám finanční limity na nákup potravin o 20 %. Tímto krokem chce zajistit, aby i při současném výrazném nárůstu cen vstupních potravin v kombinaci s inflací byly jídelny schopny dále kupovat kvalitní suroviny a zabezpečit správné stravování dětí, žáků a studentů.
Letáky přitahují čím dál více pozornostiPrůzkum agentury Stem/Mark, největšího distributora akčních a slevových letáků v České republice, pro Českou distribuční odhalil, že tištěnou formu letáku občas prolistuje 72 % české populace a pro 30 % Čechů představuje pravidelný zdroj informací o nabídce prodejců.
Více než 200 kg masa neznámého původu v asijské restauraci na Praze 8Státní veterinární správa (SVS) na základě podnětu od Hygienické stanice hl. m. Prahy uskutečnila kontrolu asijské restaurace na území Prahy 8. V zázemí provozovny se nacházelo přes 200 kg různých druhů masa neznámého původu.
Drůbežího masa a vajec od českých chovatelů se nemusíte bátOtazníků ohledně kvality polských potravin se objevuje stále více. Aktuálně se řeší kauza přimíchávání technického oleje do krmiv drůbeže. Čeští drůbežáři se od podobných praktik distancují. Navíc jsou pod pravidelným dohledem Státní veterinární správy (SVS) a dalších dozorových orgánů. Stojí si za špičkovou kvalitou a bezpečností tuzemského drůbežího masa a vajec.
Plýtvání potravin v Čechách klesáV České republice vyhazují potraviny zejména domácnosti. Dobrá zpráva je, že se neustále zlepšujeme a potravinami plýtváme méně než v minulosti.
Výrobky Josefíny Růžičkové bodovaly v prestižní mezinárodní soutěžiMalá provozovna v Prachaticích se může pyšnit nejchutnějšími marmeládami světa. Autorka receptu Josefína Růžičková, prodávající své produkty pod značkou Rose Garden, již poněkolikáté obhájila jedinečnost svých produktů v nejuznávanější soutěži svého druhu, Great Taste Awards.
Hodnocené doplňky stravy splnily deklaraci ohledně obsahu kyseliny listovéStátní zemědělská a potravinářská inspekce se v rámci svých kontrola zaměřila na ověření obsahu kyseliny listové v doplňcích stravy. Hodnotila shodu skutečného a výrobcem deklarovaného množství. Čekalo ji milé zjištění.
Prazdroj skončil s pivem v PET lahvíchPlzeňský Prazdroj definitivně skončil s plněním piva do PET lahví. Nyní největší český pivovar stáčí své produkty jen do sudů, tanků, skleněných lahví a plechovek.
„Bedýnky“ jako cenný nástroj v boji proti plýtvání s potravinamiI malá vada na kráse ovoce či zeleniny stačí, aby došlo k jejich vyřazení a skončí na skládce. Doslova nový život pro tento sortiment představují bedýnky. Díky nim si zákazníci odnesou plody, které sice neoplývají dokonalostí, co se vzhledu týče, nicméně v kvalitě si se svými bezchybnými kolegy z regálů nezadají.
Kde hledat reformulované potraviny a nápojeReformulace představuje úpravu složení potravinářských produktů, aby lépe odpovídaly zásadám pestré vyvážené stravy. Databáze, v níž naleznete tyto výrobky, vám tak usnadní výběr zdravých potravin.
Mezinárodní úspěch kutnohorské čokolády LidkaZ mezinárodní soutěže výrobců čokolády International Chocolate Awards si kutnohorská čokoláda Lidka odváží čtyři bronzové, tři stříbrné a jednu zlatou medaili. Navíc se jí podruhé podařilo postoupit do celosvětového kola nejlepších malovýrobců čokolády.
Nebezpečí spojené s doplňky stravy, jež obsahují kurkumuKurkuma je rostlina, která se v různých částech světa běžně vyžívá v kuchyni ve formě koření. Pro své trávicí, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti ji mnohdy nalezneme jako součást celé řady doplňků stravy (DS). V souvislosti s několika hlášeními o hepatitidách v Itálii a ve Francii přišlo upozornění na výskyt nežádoucích účinků spojených právě s konzumací DS obsahující kurkumu.
Konec plastových obalů v projektu Ovoce, zelenina a mléko do školV novém školním roce se ovoce a zelenina pro děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol přestane balit do plastových obalů. Úpravu nařízení o podmínkách pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny a mléka do škol schválila vláda, mj. se změní také doprovodná vzdělávací opatření a výběr a schvalování žadatelů o tuto podporu.
Fairtradové produkty se těší obliběZnačení formou etické certifikace Fairtrade kupujícím říká, že si pořizují produkt, za nějž jeho pěstitel dostal odpovídající odměnu, vznikl bez dětské práce a ničení životního prostředí. Není divu, že zájem o tyto výrobky již několik let roste.
Jarní kolo Sbírky potravin 2022Doposud přineslo celorepublikové jarní kolo Sbírky potravin, jež se uskutečnilo ve 1200 prodejnách, 292 tun potravin a 33 tun základních drogistických a hygienických potřeb. Tyto prostředky nyní poputují k potřebným. Formou on-line nákupů navíc stále můžete přispívat, a to až do 1. května.
Výroba i spotřeba piva loni kleslaV České republice se loni uvařilo 19,6 milionu hektolitrů piva, což představuje meziroční pokles o 2,8 %. Snížila se také spotřeba piva na jednoho obyvatele. V roce 2021 činila 129 litrů, o rok dříve 135 litrů.
Úspěch vinařství Znovín ZnojmoZ mezinárodní soutěže růžových vín Concours Mondial de Bruxelles Rosé Wine Session, která se koná ve španělském městě Valladolid, si vinařství Znovín Znojmo přiváží titul šampiona kategorie polosuchých růžových vín.
Ohlédnutí potravinových bank za rokem 2021V loňském roce se potravinovým bankám podařilo nashromáždit 9300 tun potravin, což představuje meziroční nárůst o více než třetinu.
Zájem o rostlinné produkty rosteČeští spotřebitelé stále častěji vyhledávají rostlinné alternativy mléka a masa. Na tuto skutečnost se rozhodli prodejci reagovat rozšířením nabídky daného sortimentu.
Vylepšení mléčných výrobkůPandemie značně ovlivnila smýšlení českých spotřebitelů – více se starají o své zdraví a změnili nákupní chování. Na tuto situaci se rozhodli reagovat zpracovatelé mléka a výrobci mlékárenských produktů.
Zmrazená versus sterilovaná zeleninaStatistiky ministerstva zemědělství ukazují, že loni vzrostla produkce zmrazené zeleniny. Naopak výroba sterilované zeleniny se upozadila. Obojí lze přičítat „covidové době“.
Změna limitů koncentrace olova v některých potravináchOd 30. srpna letošního roku platí v Evropské unii (EU) přísnější limity pro obsah olova v určitých potravinách, např. v kojeneckých výživách, kořeních, vínech či soli.
Třídění gastroodpaduPilotní projekt třídění gastroodpadu v Praze nepřinesl kýžené výsledky a po dvou letech končí. Naopak v Teplicích, které se speciálním tříděním začaly zabývat letos v dubnu, se ujalo a na jaře je v plánu jeho další rozšíření.
Co nahradí jednorázové plastové nádobíZákonodárci ještě nestihli schválit zákaz jednorázových plastů, který měl začít platit 1. července, nicméně přípravy na přechod jsou v plném proudu. Na tuzemský trh přichází kromě papírových či dřevěných alternativ produkty z rýže, pšeničných otrub nebo třeba skořápek z kakaových bobů. Tyto náhražky spojuje jedna věc – lze je sníst.
Česká vína opětovně prokázala svou kvalituTitul šampiona mezi bílými víny si v letošním ročníku mezinárodní soutěže Concours Modial de Bruxelles odnesl Ryzlink vlašský 2018 Reserva, pozdní sběr B\V vinařství z Ratíškovic na Hodonínsku. Další tuzemská vína pak byla oceněna dvěma velkými zlatými, sedmi zlatými a 23 stříbrnými medailemi.
Rané bramboryRané brambory tvoří odrůdy charakteristické brzkou sklizní. Poznáte je podle tenké slupky a v tuzemské tržní síti jsou zpravidla k dostání od května do července.
Úspěšné jarní kolo celorepublikové Sbírky potravinV průběhu sobotní Sbírky potravin (pozn. 24. dubna 2021) se podařilo shromáždit celkem 318 tun zboží, které se dostane do rukou potřebných.
Již zítra proběhne jarní kolo Sbírky potravinV sobotu 24. dubna 2021 se koná další Sbírka potravin. Akce bude probíhat ve více jak 800 obchodech v rámci celé České republiky a to od 8 do 18 hodin. Věnovat mohou lidé trvanlivé potraviny a výrobky ze sortimentu drogerie.
Počet podniků zapojených do Českých cechovních norem rosteLogem „Vyrobeno podle České cechovní normy“ se pyšní 1858 produktů od 194 firem. V roce 2019 se o označení zajímalo 109 společností, což představuje meziroční nárůst o cca 80 %.
Bilance potravinových bankVloni se potravinovým bankám podařilo shromáždit 7007 tun potravin, což je téměř o polovinu více než v roce 2019 (pozn. tehdy se jednalo o 4700 tun). Ani toto množství však vzhledem k vysoké poptávce nestačilo.
Příprava pokrmů na přepáleném oleji rozhodně nepatřila k výjimkám ani v loňském roceStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjišťovala jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které se používají při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Každý pátý až šestý vzorek byl vyhodnocen jako nevhodný pro lidskou spotřebu.
Češi obsadili jednu z předních příček v Evropské unii s ohledem na výdaje domácností za alkoholV loňském roce utratila průměrná česká domácnost 3,4 % z celkových výdajů domácnosti za alkoholické nápoje. Podle údajů zveřejněných evropským statistickým úřadem Eurostat patří tato hodnota k nejvyšším.
Varování před zdraví škodlivým doplňkem stravyStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) během kontroly internetového prodeje zachytila nebezpečný doplněk stravy.
Výrobci vysokoproteinových potravin neklamouKontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřená na shodu obsahu bílkovin ve vysokoproteinových potravinách s deklarací na obalu přinesla velmi uspokojivé výsledky.
Zavedení Nutri-Score má své zastánce i odpůrcePro jednodušší značení potravin formou tzv. Nutri-Score systému se přiklání odborníci na výživu. Myslí si, že systém lidem usnadní výběr zdravějších potravin a zároveň vyvine tlak na výrobce, aby se snažili měnit složení potravin k lepšímu. Ministerstvo zemědělství ČR je však jiného názoru.
Úspěch akce DEN OKÉNEKV sobotu 7. listopadu proběhla akce DEN OKÉNEK. Měla za cíl motivovat lidi, aby si objednali jídlo přímo u výdejního okénka restaurace a ta díky tomu nemusela platit až 30 % tržby donáškovým společnostem. Vzhledem k úspěchu se organizátoři rozhodli ji v brzké době zopakovat.
Problémy potravinových bankPotravinovým bankám v krajích chybí zásoby. Jednou z příčin je i zrušení jarní sbírky. Požadavky na výdej přitom stále rostou.
Trend – vylepšování složení výrobkůVýrobci i obchodní řetězce neúnavně pracují na úpravách svých produktů a to tak, že se snaží snížit negativně vnímané složky potravin, např. cukry, sůl či tuky. Impulsem je stále se zvyšující zájem o zdravější alternativy ze stran spotřebitelů i kritika stravovacích návyků Čechů obecně.
Pravý čas ochutnat zvěřinuProjekt Z lesa na stůl, jež společnými silami připravily Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR, má za úkol přivést lidi ke konzumaci zvěřiny. Už od minulého týdne si na 65 prodejních místech můžete koupit jelení, dančí, srnčí, mufloní, bažantí, koroptví, zaječí či kančí maso.
Léčebná síla borůvekBorůvky obsahují plno vitamínů a jiných prospěšných látek. Věděli jste, že pomáhají posílit paměť a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění?
Řepku na polích vystřídal mákV loňském roce jste na polích viděli převážně žlutou barvu řepky, letos ji vystřídaly bílé makové sukénky. Není divu, neboť Česká republika je světovou velmocí v jeho pěstování.
Plzeňský kraj podporuje regionální potravinyZa účelem podpory regionálních farmářů, řezníků, pekařů, mlékařů a ostatních výrobců vznikl nový projekt Skvělé jídlo Plzeňského kraje. Mezi jeho hlavní cíle patří propagace čerstvého jídla a podpora života na venkově.
Sklady vajec zejí prázdnotouChovatelé slepic mají vyprodané sklady vajec. Za zvýšenou spotřebou posledních týdnů tentokrát nestojí blížící se Velikonoce. Lidé pobývají v důsledku vládních opatření proti šíření koronaviru více doma a více pečou i vaří.
Aktuální nasazení potravinových bankV posledních dvou týdnech, kdy platí stav nouze, potravinové banky na území České republiky zachránily a přerozdaly skoro 330 tun potravin. Ty pomohly lidem v nouzi, zejména seniorům a rodičům samoživitelům, v rámci různých sociálních služeb i v karanténou uzavřených oblastech.
Karlovarské minerální vody a internetový prodejce potravin Košík.cz spouští zálohový systém plastových PET lahvíNová odpadová legislativa (pozn. schválená v loňském roce) se zavedením celoplošného zálohového systému plastů v Čechách nepočítá. Přesto se spojily dva silné subjekty působící na našem trhu, internetový prodejce potravin Košík.cz a výrobce Mattoni, a rozhodly se formou pilotního projektu právě tuto alternativu vyzkoušet.
Jak zacházet s potravinamiNákup potravin je nedílnou součástí chodu domácnosti. Víte však, kde a při jakých teplotách je správně skladovat?
Dočkají se stravenky konkurence?Ministerstvo financí plánuje úpravu zákonu o daních z příjmů. Jeho součástí by se nově stal tvz. stravenkový paušál. V praxi by to znamenalo, že zaměstnavatel by si sám zvolil, zda svým zaměstnancům poskytne benefit v podobě stravenek nebo přímo peněz na jídlo.
Švýcaři umějí vyrobit čokoládu bez špetky přidaného cukruŠvýcarská společnost Nestlé přišla s unikátní technologií, kdy při výrobě čokolády není třeba přidávat žádný cukru. Svůj nápad si nechala patentovat.
Jak se v Čechách za 10 let změnily stravovací návyky zaměstnancůPodle velkého mezinárodního průzkumu stravovacích návyků programu FOOD se naše stravování za posledních deset let v mnohém změnilo. Lidé častěji obědvají, méně se přejídají a zajímají se o zdravější alternativy.
Plýtvání potravinamiPlýtvání jídlem představuje celosvětový problém, se kterým se potýká i Česká republika. Lidé mnohdy nakupují potraviny do zásob a ve finále je nestíhají zpracovat. Platí to i pro restaurační provozy.
Konečný verdikt pro majitele bistra v Hradci Králové, kde se lidé v červnu přiotrávili kebabemKauza „otravy z kebabu“ z letošního června je u konce. Krajská hygienická stanice udělila majiteli bistra pokutu ve výši 250 tisíc Kč. Rozhodnutí je pravomocné.
Nový školní rok a s ním avizovaná mírnější pamlsková vyhláška jsou tuOd 1. září 2018 vešla v platnost upravená verze tzv. „pamlskové vyhlášky“. Mírnější maximální přípustné hodnoty pro obsah soli, tuků a cukrů umožní, aby se na pultech školních bufetů opět objevily např. obložené chleby, housky a rohlíky.
Obchodní řetězec Penny Market nově nabízí chléb s 10% podílem cvrččí moukyV nabídce všech 347 prodejen obchodního řetězce Penny Market momentálně naleznete balený chléb, který obsahuje 10% cvrččí mouky. Díky tomu poskytuje vyšší obsah vlákniny a bílkovin.
Češi přicházejí na chuť řepkovému olejiO řepkový olej mají čeští zákazníci stále větší zájem. Jeho prodej navzdory vyšším cenám šel v loňském roce nahoru. Jedním z důvodů může být reklamní kampaň, která je z velké části financována z daní z Evropské unie a Českého státu.
McDonald’s otevírá nový koncept Next. Přinese salátové bary a zeleninové automatyZáměrem změny celého konceptu světového řetězce McDonald’s je vymanit se ze škatulky nezdravého a levného fast foodu. První restauraci se salátovým barem mohli navštívit v Hongkongu, kde se otevírala. Tento měnící se trend vychází také z reakce na stále větší poptávku po zdravém stravování. Americký řetězec připustil po propadu tržeb, že dosavadní koncept přestává na trhu fungovat.
Ve školách bude zákaz prodeje umělých sladidel, kečupu i kofeinuMinisterstvo školství navrhuje ve spolupráci s resortem zdravotnictví, aby se ve školních automatech a bufetech prodávaly obložené bagety bez majonéz, dresinků, hořčice i kečupu. S tímto krokem souhlasí Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která záměr schvaluje, výhrady k tomu má Potravinářská komora.
Levným rostlinným tukům je konec. Evropská komise je chce omezitMinulý měsíc Evropská komise vydala na základě lékařů doporučení, podle kterého by se měla výrazně omezit jejich průmyslová výroba. Rostlinné tuky v protravinách mají podle evropských lékařů neblahý vliv na zdraví a mají podle nich na svědomí čtyři miliony úmrtí za rok. Omezení by se mělo zejména týkat margarínu, které se vyrábějí zastaralou metodou ztužování.
Plýtvání potravin. Nejvíce se vyhazuje pečivo, nejméně masoV odpadkových koších končí zbytečně až příliš potravin. K tomuto počinu se přiznává třetina Čechů. Příčin, proč končí nakoupené zboží v odpadcích, jelikož se dále nevyužije jsou různé. Špatné uchovávání potravin, neúměrné nakupování, neznalost správného zpracovávání nebo třeba špatné uskladnění.
Léčebná síla borůvekBorůvky obsahují plno vitamínů a jiných prospěšných látek. Věděli jste, že pomáhají posílit paměť a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění?