Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Téma Výživa a stravování

Články na IQSL.cz

Problémy potravinových bank

Potravinovým bankám v krajích chybí zásoby. Jednou z příčin je i zrušení jarní sbírky. Požadavky na výdej přitom stále rostou.

Trend – vylepšování složení výrobků

Výrobci i obchodní řetězce neúnavně pracují na úpravách svých produktů a to tak, že se snaží snížit negativně vnímané složky potravin, např. cukry, sůl či tuky. Impulsem je stále se zvyšující zájem o zdravější alternativy ze stran spotřebitelů i kritika stravovacích návyků Čechů obecně.

Pravý čas ochutnat zvěřinu

Projekt Z lesa na stůl, jež společnými silami připravily Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR, má za úkol přivést lidi ke konzumaci zvěřiny. Už od minulého týdne si na 65 prodejních místech můžete koupit jelení, dančí, srnčí, mufloní, bažantí, koroptví, zaječí či kančí maso.

Léčebná síla borůvek

Borůvky obsahují plno vitamínů a jiných prospěšných látek. Věděli jste, že pomáhají posílit paměť a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění?

Řepku na polích vystřídal mák

V loňském roce jste na polích viděli převážně žlutou barvu řepky, letos ji vystřídaly bílé makové sukénky. Není divu, neboť Česká republika je světovou velmocí v jeho pěstování.

Plzeňský kraj podporuje regionální potraviny

Za účelem podpory regionálních farmářů, řezníků, pekařů, mlékařů a ostatních výrobců vznikl nový projekt Skvělé jídlo Plzeňského kraje. Mezi jeho hlavní cíle patří propagace čerstvého jídla a podpora života na venkově.

Sklady vajec zejí prázdnotou

Chovatelé slepic mají vyprodané sklady vajec. Za zvýšenou spotřebou posledních týdnů tentokrát nestojí blížící se Velikonoce. Lidé pobývají v důsledku vládních opatření proti šíření koronaviru více doma a více pečou i vaří.

Aktuální nasazení potravinových bank

V posledních dvou týdnech, kdy platí stav nouze, potravinové banky na území České republiky zachránily a přerozdaly skoro 330 tun potravin. Ty pomohly lidem v nouzi, zejména seniorům a rodičům samoživitelům, v rámci různých sociálních služeb i v karanténou uzavřených oblastech.

Karlovarské minerální vody a internetový prodejce potravin Košík.cz spouští zálohový systém plastových PET lahví

Nová odpadová legislativa (pozn. schválená v loňském roce) se zavedením celoplošného zálohového systému plastů v Čechách nepočítá. Přesto se spojily dva silné subjekty působící na našem trhu, internetový prodejce potravin Košík.cz a výrobce Mattoni, a rozhodly se formou pilotního projektu právě tuto alternativu vyzkoušet.

Jak zacházet s potravinami

Nákup potravin je nedílnou součástí chodu domácnosti. Víte však, kde a při jakých teplotách je správně skladovat?

Dočkají se stravenky konkurence?

Ministerstvo financí plánuje úpravu zákonu o daních z příjmů. Jeho součástí by se nově stal tvz. stravenkový paušál. V praxi by to znamenalo, že zaměstnavatel by si sám zvolil, zda svým zaměstnancům poskytne benefit v podobě stravenek nebo přímo peněz na jídlo.

Švýcaři umějí vyrobit čokoládu bez špetky přidaného cukru

Švýcarská společnost Nestlé přišla s unikátní technologií, kdy při výrobě čokolády není třeba přidávat žádný cukru. Svůj nápad si nechala patentovat.

Jak se v Čechách za 10 let změnily stravovací návyky zaměstnanců

Podle velkého mezinárodního průzkumu stravovacích návyků programu FOOD se naše stravování za posledních deset let v mnohém změnilo. Lidé častěji obědvají, méně se přejídají a zajímají se o zdravější alternativy.

Plýtvání potravinami

Plýtvání jídlem představuje celosvětový problém, se kterým se potýká i Česká republika. Lidé mnohdy nakupují potraviny do zásob a ve finále je nestíhají zpracovat. Platí to i pro restaurační provozy.

Konečný verdikt pro majitele bistra v Hradci Králové, kde se lidé v červnu přiotrávili kebabem

Kauza „otravy z kebabu“ z letošního června je u konce. Krajská hygienická stanice udělila majiteli bistra pokutu ve výši 250 tisíc Kč. Rozhodnutí je pravomocné.

Nový školní rok a s ním avizovaná mírnější pamlsková vyhláška jsou tu

Od 1. září 2018 vešla v platnost upravená verze tzv. „pamlskové vyhlášky“. Mírnější maximální přípustné hodnoty pro obsah soli, tuků a cukrů umožní, aby se na pultech školních bufetů opět objevily např. obložené chleby, housky a rohlíky.

Obchodní řetězec Penny Market nově nabízí chléb s 10% podílem cvrččí mouky

V nabídce všech 347 prodejen obchodního řetězce Penny Market momentálně naleznete balený chléb, který obsahuje 10% cvrččí mouky. Díky tomu poskytuje vyšší obsah vlákniny a bílkovin.

Češi přicházejí na chuť řepkovému oleji

O řepkový olej mají čeští zákazníci stále větší zájem. Jeho prodej navzdory vyšším cenám šel v loňském roce nahoru. Jedním z důvodů může být reklamní kampaň, která je z velké části financována z daní z Evropské unie a Českého státu.

McDonald’s otevírá nový koncept Next. Přinese salátové bary a zeleninové automaty

Záměrem změny celého konceptu světového řetězce McDonald’s je vymanit se ze škatulky nezdravého a levného fast foodu. První restauraci se salátovým barem mohli navštívit v Hongkongu, kde se otevírala. Tento měnící se trend vychází také z reakce na stále větší poptávku po zdravém stravování. Americký řetězec připustil po propadu tržeb, že dosavadní koncept přestává na trhu fungovat.

Ve školách bude zákaz prodeje umělých sladidel, kečupu i kofeinu

Ministerstvo školství navrhuje ve spolupráci s resortem zdravotnictví, aby se ve školních automatech a bufetech prodávaly obložené bagety bez majonéz, dresinků, hořčice i kečupu. S tímto krokem souhlasí Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která záměr schvaluje, výhrady k tomu má Potravinářská komora.

Levným rostlinným tukům je konec. Evropská komise je chce omezit

Minulý měsíc Evropská komise vydala na základě lékařů doporučení, podle kterého by se měla výrazně omezit jejich průmyslová výroba. Rostlinné tuky v protravinách mají podle evropských lékařů neblahý vliv na zdraví a mají podle nich na svědomí čtyři miliony úmrtí za rok. Omezení by se mělo zejména týkat margarínu, které se vyrábějí zastaralou metodou ztužování.

Plýtvání potravin. Nejvíce se vyhazuje pečivo, nejméně maso

V odpadkových koších končí zbytečně až příliš potravin. K tomuto počinu se přiznává třetina Čechů. Příčin, proč končí nakoupené zboží v odpadcích, jelikož se dále nevyužije jsou různé. Špatné uchovávání potravin, neúměrné nakupování, neznalost správného zpracovávání nebo třeba špatné uskladnění.

Léčebná síla borůvek

Borůvky obsahují plno vitamínů a jiných prospěšných látek. Věděli jste, že pomáhají posílit paměť a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění?

Problémy potravinových bank

Potravinovým bankám v krajích chybí zásoby. Jednou z příčin je i zrušení jarní sbírky. Požadavky však stále rostou.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder