Varování před zdravotně závadnými krevetami
Problematická potravina byla k dostání také na Slovensku. Právě od slovenských dozorových orgánů přišla zpráva skrze Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) o tom, že krevety obsahují bakterii Vibrio parahaemolyticus, která může mít na svědomí zažívací a jiné zdravotní potíže. Inkubační doba onemocnění se pohybuje cca v rozmezí 4 až 96 hodin, nemoc jako taková obvykle trvá zhruba 3 dny.
Konkrétně se jednalo o produkt Krevety neloupané bez hlav v 800 g balení, šarže: VN734VI 264, s datem minimální trvanlivosti 27. 7 2021. Jako dodavatel na etiketě vystupuje společnost Julia Alex Asianfoood s.r.o. se sídlem v Praze.
V rámci šetření inspektoři zjistili, že na území České republiky spotřebitelé skoupili více jak 500 kg závadných krevet. Díky dlouhé expirační době existuje předpoklad, že někteří zákaznici mohou mít výrobek ještě v mrazáku. V tomto případě SVS rozhodně doporučuje jej nekonzumovat. Vrátit ho lze v místě nákupu.