Zapáchající maso zadržela SVS, směřovalo do tržnice SAPA
Státní veterinární zpráva (SVS) provedla kontrolu vozidla zásobující prodejce a restaurace v pražské tržnici SAPA. Při důkladné prohlídce zjistila, že naměřená teplota masa mnohonásobně překročila povolené předpisy. Celkem 170 kilogramů masa a masných výrobků jevilo smyslové změny. Přepravce navíc neměl žádné doklady o původu masa. Aby nedošlo k ohrožení zdraví spotřebitelů bylo z těchto důvodů zboží znehodnoceno barvou.
Kontrola teploty masa byla provedena k prvnímu červnu tohoto roku a dosahovala 24 °C. U skladovaného syrového vepřového masa podle platných předpisů nemá teplota přesahovat 7 °C. Legislativu kontrolovaná osoba porušila také tím, že uváděla do oběhu potraviny s neznámým původem. Přepravní dodávka nebyla navíc schválena pro přepravu potravin a chybělo jí patřičné vybavení.
Podnikatel, který byl SVS kontrolován bude muset na vlastní náklady neškodným způsobem produkty zlikvidovat. O výše pokuty se rozhodne ve správním řízení. Podnět ke kontrole obdržela SVS od Policie ČR.