Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Zavedení Nutri-Score má své zastánce i odpůrce

Pro jednodušší značení potravin formou tzv. Nutri-Score systému se přiklání odborníci na výživu. Myslí si, že systém lidem usnadní výběr zdravějších potravin a zároveň vyvine tlak na výrobce, aby se snažili měnit složení potravin k lepšímu. Ministerstvo zemědělství ČR je však jiného názoru.
Zavedení Nutri-Score má své zastánce i odpůrce

Nutri-Score systém představuje označení potravin na přední straně obalu pomocí písmen, A až E, a barev - od zelené, přes žlutou až k červené (pozn. A má přiřazenou zelenou barvu a představuje zdravější potravinu, E v červeném poli naopak nejméně prospěšnou). Někteří výrobci jej už využívají. Jeho zavedení se probírá na úrovni Evropské unie (EU), kdy Evropská komise plánuje vytvořit společný grafický systém hodnocení výživových hodnot potravin povinný pro všechny členské státy, a to do konce roku 2022.

Mezi příznivce Nutri-Score patří například Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu. „Samozřejmě, že ten systém není dokonalý. Ale jakákoliv prevence, i když nedokonalá, ušetří peníze zdravotnictví a zlepší kvalitu života. Protože jedna koruna do prevence znamená úsporu nejméně čtyři koruny ve zdravotní péči,“ prohlásil. V současné době se výživové hodnoty uvádí v tabulce většinou na zadní straně obalu. Podle Rupricha je však toto značení málo srozumitelné a spotřebitelé v průběhu nákupu nemají dostatek času údaje pečlivě pročíst.

K názorům nejednoho výživového odborníka se přiklání i někteří výrobci a prodejci potravin. Například Robert Kičina, mluvčí společnosti Nestlé, uvedl: „Nestlé preferuje Nutri-Score jako jednotný evropský systém značení, což tedy znamená, že v budoucnu bychom uvítali toto značení i v ČR. Podle našeho názoru nejen pomáhá spotřebitelům ve vyváženém stravování, ale zároveň i urychluje reformulace, tedy lepší složení výrobků. Výrobci se zákonitě snaží dosáhnout lepšího skóre v porovnání s konkurencí.“

Do opozice se staví Ministerstvo zemědělství ČR. Svůj nesouhlas vyjádřilo už na konci srpna letošního roku na neformálním zasedání ministrů zemědělství EU, kde se dané téma diskutovalo. Řím zde vystoupil s obavou o znevýhodnění některých svých tradičních potravin, např. parmské šunky, která by se vzhledem k vysokému obsahu tuku a soli ocitla pravděpodobně v červených barvách, tedy mezi méně zdravými.

Způsob značení pomocí semaforu je dle ministerstva zjednodušující až moc. „Tento systém může být proto diskriminační i pro kvalitní potraviny, potraviny se značkami kvality, potraviny, které mají legislativou stanovené vlastnosti a složení atd. Systém také nezohledňuje denní míru konzumace potraviny, proto i např. olivový olej nebude na stupnici Nutri-Score označen jako velmi zdravá potravina,“ vyjádřil své obavy mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder