Všechny aktuality

Inspekce nařídila stažení šunky, obsahuje listerie

Část potravin pravděpodobně příští rok podraží. Na vině je nové nařízení Evropské unie proti odlesňování. Firmy budou muset dokazovat, že produkty jako např. káva či palmový olej nepocházejí z půdy, která vznikla po roce 2020 v důsledku vykácení lesa.

Spotřeba nealkoholického piva u nás i ve světě roste. Pro mladší generaci představuje lehké osvěžení a zapadá do zdravějšího životního stylu. Odborníci však upozorňují, že i „nealkoholické“ nápoje mohou obsahovat zbytkové množství alkoholu. Dospělí sice nepociťují opojný účinek, u dětí však mohou mít nežádoucí dopad.

Státní veterinární správa rozhodla o stažení vakuově balených uzených kuřecích stehen značky Vodňanská drůbež, a.s. z tržní sítě. Laboratoř v nich odhalila přítomnost patogenních bakterií Listeria monocytogenes.

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při kontrole brněnské prodejny s výsekovým a halal masem objevili téměř 200 kilogramů masa a vnitřností skladovaných v neodpovídajících podmínkách. U výrazného množství zásob výrobce nebyl schopen doložit průvodní dokumentaci a část masa navíc byla uchovávána při teplotě přesahující povolený limit. Existuje také podezření, že některé produkty mohly pocházet z nelegální porážky.

Státní veterinární správa upozornila, že v uplynulých týdnech byly na českém trhu k dostání dva druhy sýrů francouzského výrobce, které mohly obsahovat patogenní bakterie listerie. Informace byla do České republiky doručena skrze Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

Vyšší teploty představují ideální prostředí pro množení mikroorganismů v potravinách, díky čemuž roste také riziko otravy z jídla. Této hrozbě lze účinně předcházet dodržováním doporučených opatření.

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) bedlivě dohlíží na prodej produktů živočišného původu na farmářských trzích. Letos v prvním pololetí uskutečnili 165 kontrol prodejců na trzích a pochybení zjistili ve 14 %. V létě vzhledem k vyšším teplotám riziko porušení legislativních požadavků roste, proto se značné množství kontrol odehrává zejména v tomto období.

Při kontrole uzbecké restaurace na Praze 3 pracovníci Státní veterinární správy zajistili téměř 300 kg potravin živočišného původu, které mohly představovat zdravotní riziko. Na místě je proto znehodnotili obarvením a provozovateli nařídili, aby je na vlastní náklady nechal neškodně zlikvidovat v asanačním podniku.

V porovnání s loňským rokem má letošní sklizeň značné zpoždění. Přestože žně začaly už cca před měsícem, obilnin je doposud posekána zhruba pětina – loni touto dobou přitom byly sklizeny bezmála dvě třetiny. Stejný problém je i s řepkou, které je v současné době sklizena necelá třetina, kdežto loni to bylo více než 87 %.