Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se opětovně zaměřila na sortiment potravin nesoucí značky kvality. Výsledky kontrol výrobků se značkou KLASA či Regionální potravina za rok 2024 potvrdily jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost.

Ročně připadá na jednoho obyvatele České republiky potravinový odpad za 4 636 korun. Věková skupina 36 až 44 let vyhazuje potraviny v nejvyšší finanční hodnotě, průměr na osobu zde činí více jak 6000 Kč. Tyto skutečnosti odhalil on-line průzkum agentury Ipsos a platformy Nesnězeno, který se uskutečnil v květnu letošního roku a zúčastnilo se ho 1 100 respondentů ve věku 18 až 65 let.

Přestože změna tzv. stravovacího koše začne platit dle plánu v září tohoto roku, školy se k ní nebudou muset ještě rok přihlásit. Inovovat své jídelníčky dobrovolně samozřejmě smí.

Po tříletém období nejistoty v pekařském oboru se trh stabilizoval. Lidé už při nákupu nehledí pouze na cenu, ale upřednostňují kvalitu. Klasický konzumní chléb ustupuje, zákazníci častěji volí poctivě připravené řemeslné pečivo.

Před pár lety v Brně vznikl nenápadný studentský projekt, dnes je z něj iniciativa s evropským přesahem a mimořádným růstem. Mluvíme o platformě Nesnězeno, jež propojuje kavárny, restaurace a další stravovací provozy s lidmi, kteří jsou ochotni zachránit kvalitní, nicméně nadbytečné jídlo.

Při jarním kole Sbírky potravin, které se uskutečnilo 26. dubna 2025, se podařilo nashromáždit 464 tun potravin a 54 tun hygienických potřeb. Ve srovnání s jarní sbírkou loňského roku se jedná o 10 % nárůst.

Jestliže v Čechách začne platit zákaz prodeje energetických nápojů osobám mladších 15 let, polovina dětí ho dle průzkumu agentury ResSOLUTION Group bude obcházet. Spíš než restrikce by mohlo pomoci zvýšit informovanost prostřednictvím osvěty.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že zmenšování velikosti či gramáže potravin vede k nespokojenosti tuzemských spotřebitelů. Za správné by pokládal zavedení povinnosti v podobě viditelného označování zmenšení balení.

Pivo představuje nedílnou součást tuzemské gastronomie. V hospodách si ho dopřává 8 z 10 hostů, v restauracích 4 z 10 hostů. Pro celkový obrat hospod představuje 48 %. Provozovatelé a výčepní proto o něj musí správně pečovat.

Ministerstvo kultury zařadilo pivní kulturu v České republice na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. V budoucnu tak můžeme usilovat o její zápis na světový seznam UNESCO.