Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktivní filtr témat

Všechny aktuality

Plzeňský kraj podporuje regionální potraviny

Za účelem podpory regionálních farmářů, řezníků, pekařů, mlékařů a ostatních výrobců vznikl nový projekt Skvělé jídlo Plzeňského kraje. Mezi jeho hlavní cíle patří propagace čerstvého jídla a podpora života na venkově.

Sklady vajec zejí prázdnotou

Chovatelé slepic mají vyprodané sklady vajec. Za zvýšenou spotřebou posledních týdnů tentokrát nestojí blížící se Velikonoce. Lidé pobývají v důsledku vládních opatření proti šíření koronaviru více doma a více pečou i vaří.

Aktuální nasazení potravinových bank

V posledních dvou týdnech, kdy platí stav nouze, potravinové banky na území České republiky zachránily a přerozdaly skoro 330 tun potravin. Ty pomohly lidem v nouzi, zejména seniorům a rodičům samoživitelům, v rámci různých sociálních služeb i v karanténou uzavřených oblastech.

Karlovarské minerální vody a internetový prodejce potravin Košík.cz spouští zálohový systém plastových PET lahví

Nová odpadová legislativa (pozn. schválená v loňském roce) se zavedením celoplošného zálohového systému plastů v Čechách nepočítá. Přesto se spojily dva silné subjekty působící na našem trhu, internetový prodejce potravin Košík.cz a výrobce Mattoni, a rozhodly se formou pilotního projektu právě tuto alternativu vyzkoušet.

Jak zacházet s potravinami

Nákup potravin je nedílnou součástí chodu domácnosti. Víte však, kde a při jakých teplotách je správně skladovat?

Dočkají se stravenky konkurence?

Ministerstvo financí plánuje úpravu zákonu o daních z příjmů. Jeho součástí by se nově stal tvz. stravenkový paušál. V praxi by to znamenalo, že zaměstnavatel by si sám zvolil, zda svým zaměstnancům poskytne benefit v podobě stravenek nebo přímo peněz na jídlo.

Švýcaři umějí vyrobit čokoládu bez špetky přidaného cukru

Švýcarská společnost Nestlé přišla s unikátní technologií, kdy při výrobě čokolády není třeba přidávat žádný cukru. Svůj nápad si nechala patentovat.

Jak se v Čechách za 10 let změnily stravovací návyky zaměstnanců

Podle velkého mezinárodního průzkumu stravovacích návyků programu FOOD se naše stravování za posledních deset let v mnohém změnilo. Lidé častěji obědvají, méně se přejídají a zajímají se o zdravější alternativy.

Plýtvání potravinami

Plýtvání jídlem představuje celosvětový problém, se kterým se potýká i Česká republika. Lidé mnohdy nakupují potraviny do zásob a ve finále je nestíhají zpracovat. Platí to i pro restaurační provozy.

Konečný verdikt pro majitele bistra v Hradci Králové, kde se lidé v červnu přiotrávili kebabem

Kauza „otravy z kebabu“ z letošního června je u konce. Krajská hygienická stanice udělila majiteli bistra pokutu ve výši 250 tisíc Kč. Rozhodnutí je pravomocné.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder