Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Bilance z letošních kontrol zmrzlin v Praze

Praha, metropole České republiky, přivábí řadu tuzemských i zahraničních turistů. Ti se společně s místními za horkých letních dnů rádi osvěží zmrzlinou. Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) proto každoročně provádí kontroly výroby a prodeje této pochoutky.
Bilance z letošních kontrol zmrzlin v Praze

Kontrolní akce v tomto roce probíhaly od května do července. „Hygienická stanice hlavního města Prahy se letos při odběru zmrzlin zaměřila nejen na bakterie, ale sledovala také syntetická barviva a lepek,“ uvedla ředitelka HSHMP MUDr. Zdeňka Shumová. Dále byla pozornost věnována zajištění sledovatelnosti, dodržování skladovacích podmínek i teplotního řetězce, ochrana před kontaminací, značení používaných surovin a dodržování výrobního postupu.

Celkem pracovníci HSHMP navštívili 21 provozoven, přičemž v 19 z nich odebrali dohromady 43 vzorků k laboratorní analýze (pozn. v 6 stáncích, 8 kavárnách a 5 restauracích). S ohledem na bakterie Listerie monocytogenes a Salmonelly lze veškeré zmrzliny označit jako vyhovující.

V ukazateli stanovení počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae obsahovalo hned 19 vzorků, což představuje 44 %, nadlimitní hodnoty. U stánkového prodeje nevyhovělo 7 ze 13 testovaných vzorků, v kavárnách 5 z 15 a v restauracích 7 z 15. Pokud se jedná o typ zmrzlin, tak z 21 točených zmrzlin nevyhovělo 13 ks a z 22 kopečkových zmrzlin 6 ks. Toto zjištění svědčí o nedostatečné provozní hygieně – neuspokojivá sanitace výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaných při výrobě.

Sanitace pracovních ploch, zařízení pro výrobu zmrzlin, nádobí a náčiní byla nařízena všem 12 provozovnám (pozn. 5 stánkům, 4 kavárnám a 3 restauracím), kde byly odebrány vzorky, ve kterých se potvrdila nadlimitní přítomnost bakterií rodu Enterobacteriaceae. Účinnost sanitace následně potvrdil opakovaný rozbor, v němž už zmrzliny v požadovaných parametrech vyhověly. V polovině provozoven HSHMP uložila pokutu přímo na místě, dohromady se jednalo o sumu 16 tisíc Kč, zbylých 6 hříšníků se výši sankce dozví po ukončení správního řízení.

Pozitivní zpráva na závěr. U 4 vzorků zmrzlin hygienici nechali provést také vyšetření na obsah barviv a v 6 případech na obsah lepku. V těchto ukazatelích žádná pochybení prokázána nebyla.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder