Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Čekání na burčák

Chladnější květnové počasí a pro změnu horké dny v červenci zpomalily dozrávání hroznů révy vinné na jihu Moravy. Přestože se částečně zkvašený vinný mošt z moravských a českých hroznů, alias burčák, smí prodávat už od 1. srpna, letos se na první vlaštovky můžeme těšit až okolo 20. srpna.
Čekání na burčák

"Nepamatuji se, že bych očekával sklizeň takhle pozdě, obvykle jsem měl vždycky burčák okolo 10.srpna, letos předpokládám, že začneme prodávat o víkendu 19. a 20. srpna," prohlásil Miloslav Machuča, který na 5 hektarech pěstuje hrozny čistě pouze pro výrobu burčáku.

Pozdější dozrávání hroznů potvrzuje také David Šťastný z vinařství Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice. Výhradně pro burčák pěstuje zřejmě nejranější odrůdu v ČR, a to Augustovskij. "V loňském roce byly hrozny Augustovskij zralé už začátkem srpna, a tak jsme měli první čerstvý burčák na naší Vinařské pohotovosti ve Valticích už 6. srpna. V letošním roce je zrání hroznů zpožděné oproti předcházejícím teplým ročníkům přibližně o 10 dnů. Navíc si hrozny odrůdy Augustovskij našly i srnky a víc jak polovinu úrody nám sežraly," přiznal Šťastný.

"Zpoždění z května réva dohnala, ale zpomalilo ji vedro v červenci. Jakmile denní teploty přesáhnou 35 stupňů Celsia, dozrávání zpomalí, zejména, když je teplo i v noci jako letos v červenci, " vysvětlil profesor z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder