EU schválila ovesný lecitin jako potravinářskou přídatnou látku

Nařízení Komise (EU) 2022/1023, kterým dochází ke změně přílohy II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (pozn. seznam potravinářských přídatných látek schválených pro užití v potravinách, včetně podmínek jejich použití) a přílohy nařízení Komise (EU) č. 231/2012 (pozn. specifikace potravinářských přídatných látek uvedených v přílohách II a III nařízení (ES) č. 1333/2008), pokud jde o použití ovesného lecitinu v kakaových a čokoládových výrobcích ve smyslu směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/36/ES, vyšlo v Úředním věstníku EU 29. června 2022 a jeho účinnost se datuje k 19. 7. 2022.
Seznam i specifikaci přídatných látek je možné aktualizovat z podnětu samotné Komise či na základě podání žádosti. Žádost o povolení použití ovesného lecitinu jako potravinářské přídatné látky v kategorii potravin 5.1 „Kakaové a čokoládové výrobky ve smyslu směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/36/ES“ v příloze II části E nařízení (ES) č. 1333/2008 v maximálním množství 20 000 mg/kg byla podána v lednu roku 2018.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se k danému návrhu vyjádřil v prosinci 2019 a ve svém stanovisku uvádí, že u ovesného lecitinu neexistuje žádné bezpečnostní riziko při jeho použití jako přídatné látky v rozsahu navrhovaného způsobu a úrovně použití.
Ovesný lecitin je frakcionovaný ovesný olej, který působí jako emulgátor a usnadňuje výrobu kakaových a čokoládových výrobků tak, že snižuje viskozitu a výnosnost čokoládových výrobků, což usnadňuje přečerpávání roztavené čokolády během zpracování. Navíc zabraňuje, aby se na povrchu výrobků při skladování vytvářel šedavý povlak.


Zákaz plastových obalů přinese potíže, tvrdí potravináři
Pravidla pro dovoz ryb a produktů rybolovu se zkraje příštího roku změní
Česko omezuje veterinární antibiotika: spotřeba od roku 2008 spadla o 70 %


