Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita
![](/foto/38/1064X200X120~cPNmPn.jpg)
Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Dlouhý ve výroční zprávě uvedl, že pojetí značek Klasa a Regionální potravina, které pod správu fondu spadají, by se mělo přehodnotit. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza označil značku Klasa za „přežitou“. Podle něj na ni zákazníci už moc nereagují a mělo by dojít k její modernizaci. Do popředí se naopak dostává označení Regionální potravina.
![](/foto/22/999X200X120~sXvVl.jpg)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně zaměřuje svou pozornost na potraviny oceněné značkami kvality KLASA a Regionální potravina, nově se zajímá také o potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“ (ČCN). Výsledky kontrol uskutečněných v loňském roce potvrzují jejich jakost a bezpečnost. Z pohledu SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických oblastí.
![](/foto/39/667X200X120~effrb.jpg)
V současné době roste potřeba záruky kvality. Došlo už i na mák, který má nyní možnost získat certifikaci „Česká cechovní norma Český modrý mák“.
![](/foto/12/648X200X120~ddmTVn.jpg)
Státní veterinární správa (SVS) na základě zjištění závažného porušení podmínek welfare zvířat na Farmě Kozí Hrádek s.r.o. odebrala značku kvality KLASA zrajícího ovčího sýru Ondráš a ocenění Regionální potravina, jímž se pyšnilo jejich Čerstvé máslo – BIO.
![](/foto/17/634X200X120~ewp4IE.jpg)
Státní veterinární správa (SVS) při kontrole salámu Čeřínek od výrobce Kostelecké uzeniny odhalila menší podíl masa, než deklaruje etiketa. Na základě tohoto zjištění mu bylo odebráno ocenění značky kvality KLASA.
![](/foto/11/519X200X120~dk4ukx.jpg)
Již deset let na našem trhu funguje značka Regionální potravina. Za sebou má značný vývoj. Její logo je symbolem kvality, zaručuje původ surovin a jistou výjimečnost. Poděkovat jí můžeme za podporu místních výrobců a obohacení našich jídelníčků.
![](/foto/19/364X200X120~9OFuy.jpg)
Obchod s biopotravinami v České republice má již šestý rok za sebou stoupající tendenci. O rostoucí spotřebě i oblibě informuje poslední zpráva, kterou na základě informací sbíraných v průběhu roku 2016 vydal Ústav zemědělské ekonomiky a informací.
![](/foto/37/343X200X120~dVv2gv.jpg)
Zástupci Ministerstva zemědělství a Českého svazu zpracovatelů masa se snahou dostat šunku na seznam Zaručených tradičních specialit začali už v roce 2012. Nyní, po šesti letech, Evropská komise udělila souhlas a „Pražská šunka“ může začít využívat žlutomodré logo, které ji řadí do skupiny elitních výrobků.
![](/foto/20/335X200X120~cVB3D1.jpg)
Při kontrole Státní veterinární správa odhalila, že produkt Bio Domovina polotučný kravský sýr, jenž v červenci loňského roku získal ocenění Regionální potravina, obsahuje nižší procento tuku v sušině, než které uvádí na své etiketě.
![](/foto/20/331X200X120~bp2z1h.jpg)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce na základě výsledků kontrol opětovně potvrdila vysokou jakost a bezpečnost potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina. Podle slov inspekce jde o kategorii, ve které inspekce dlouhodobě neshledává problémy a oproti ostatním obsahuje velmi malé procento nevyhovujících vzorků.