Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Kvalitní vanilková zmrzlina mizí z prodeje

V České republice se vanilková zmrzlina řadí k nejoblíbenějším příchutím. Ta nejlepší je vyráběna za použití pravé vanilky. V letošním roce se však její příznivci budou muset smířit s alternativou, kde se místo pravé vanilky využívá náhražka z ropy. Důvodem je cena vanilky.
Kvalitní vanilková zmrzlina mizí z prodeje

Cena pravé vanilky začala růst již v loňském roce a to díky cyklónům, které zasáhly jejího největšího světového producenta (75-80%), ostrov Madagaskar. Produkce ze zbylých zemí, např. Indie či Indonésie, tento výpadek není schopna zajistit. Zmrzlináři používající právě tuto přírodní podobu už teď zákazníkům oznamují, že vanilkovou zmrzlinu momentálně nemají.  "Zatímco ještě v roce 2013 stál kilogram vanilky 50 dolarů, letos musí zájemci počítat s cenou kolem 600 dolarů za kilogram. Vanilka je tak dražší než třeba i takové stříbro. Kilogram kovu se v současnosti prodává zhruba za 530 dolarů," uvádí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus, která patří k předním obchodníkům s cennými papíry na našem trhu. V současné době je vanilka druhým nejdražším kořením, přední příčku zaujímá šafrán. O svou oblíbenou příchuť však nepřijdete. Většina výrobců používá syntetický vanilin, který se vyrábí z ropy, černouhelného dehtu nebo ze dřeva.

Stejné obavě čelí i milovníci čokoládové zmrzliny, neboť téměř o 50% podražilo kakao. Důvodem je jak sucho v Pobřeží slonoviny, tak stárnutí kakaovníkové vegetace v Ghaně, což jsou dva nejvýznamnější producenti kakaových bobů.

 

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder