Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Nečekaně efektivním nástrojem v boji s cukrovkou je správný jídelníček

Studie, kterou otiskl uznávaný vědecký časopis JAMA Internal Medicine, ukázala, že rostlinná strava je neobvykle účinnou prevencí vzniku závažného chronického onemocnění – cukrovky. Změnou jídelníčku lze riziko onemocnění diabetem II. typu snížit až o 53 procent.
Nečekaně efektivním nástrojem v boji s cukrovkou je správný jídelníček

Pozitivní vliv rostlinné stravy byl zmiňován již v minulosti. Jedinečnost této studie spočívá v tom, že své závěry prokazuje na nezvykle rozsáhlém vzorku. Její autoři totiž využili výsledků devíti již publikovaných analýz, kterých se v souhrnu účastnilo 307 099 osob, z nichž 23 544 trpělo cukrovkou II. typu. Lidé, konzumující převážně rostlinnou stravu, mohou dosáhnout snížení rizika vzniku diabetu II. typu až o 23 procent. Dalších až 30 procent jim pak zajistí volba zdravějších rostlinných potravin doplněná o omezení cukrů a navýšení pohybových aktivit.

„Lidé by měli volit čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné obiloviny, tofu, a další rostlinné potraviny jako základ stravy,“ říká jeden z autorů Qi Sun. Není však třeba dodržovat přísně vegetariánskou či veganskou stravu. Důkazem je např. středomořská strava alias „recept na dlouhověkost“, ve které se kromě rostlinné stravy hojně vyskytují také ryby a drůbež. „Rostlinná strava se v posledních letech stává stále populárnější, proto bylo nezbytné popsat přesně její souvislost s rizikem vzniku diabetu – především proto, že tato dieta se může výrazně lišit svým složením,“ objasňuje další ze spoluautorů Frank Qian působící v Oddělení výživy na Harvardské univerzitě.

Cukrovkou (pozn. oficiální název diabetes mellitus) v Čechách trpí cca 1 milion obyvatel, přičemž diabetem II. typu více než 780 tisíc z nich. Nemoc se projevuje poruchou metabolismu sacharidů. Protože počet nemocných stále stoupá, rozhodli se na situaci reagovat i gastronomické podniky, které s ohledem na ně speciálně upravují svou nabídku.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder