Nedostatek ořechů zvedne cenu cukroví. Na vině je drobný škůdce

Za úbytek úrody může drobná muška zvaná vrtule ořechová, která se do Evropy dostala ze Severní Ameriky. Její larvy ničí vyvíjející se jádra a z plodů zbude po pár týdnech jen černá, plesnivá skořápka.
Radim Pešek z Ovocné školky Bojkovice (pozn. Morava patří k nejhůře zasaženým oblastem) se obává ničivých následků. „U tzv. papíráků bývá napadení až osmdesát procent plodů, u odolnějších typů ořechů se ztráty pohybují kolem padesáti procent,“ uvedl.
Vyjma škůdce se na letošní úrodě negativně podepsaly také jarní mrazy. Letošní tuzemské zásoby proto budou nedostatečné a zbytek bude muset vyřešit dovoz.
„Lze očekávat, že vrtule ořechová bude mít vliv na cenu vlašských ořechů, zvláště v této době, kdy vstupujeme do hlavní sezony. Vzhledem k nízké úrodě budeme muset dovážet vlašské ořechy ze zahraničí. Otázkou je, zda jejich cena nepůjde nahoru,“ prohlásil mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.
Tuto prognózu potvrzují i současné ceny. Cena za kilogram kvalitních půlek vlašských ořechů se dnes pohybuje v rozmezí 270 až 330 korun, a jestliže se k tomu připojí vyšší náklady na dovoz a logistiku, může se cena do Vánoc vyšplhat ještě výš.
Zdražení by se kromě balených ořechů v obchodech mohlo promítnout také do cukrářských výrobků, upozornila majitelka cukrářství v Hluku Michaela Habartová, podle níž by případný další růst cen ořechů zdražil i dorty a zákusky.
Jestliže se chystáte na vánoční pečení, kupte si vlašské ořechy včas. Za zvážení stojí také troška improvizace, kdy v některých receptech lze část vlašáků nahradit lískovými ořechy, mandlemi nebo arašídy. Chuť sice nebude zcela stejná, ale cukroví neztratí nic ze svého kouzla. Chcete ušetřit? Zkuste mleté ořechy. Bývají levnější než celé půlky a pro linecké či jiná těsta, kde jde hlavně o chuť, jsou ideální.