Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

O víkendu se vrátí léto – pojďme si připomenout, jak nakupovat potraviny v horku

Vyšší teploty představují ideální prostředí pro množení mikroorganismů v potravinách, díky čemuž roste také riziko otravy z jídla. Této hrozbě lze účinně předcházet dodržováním doporučených opatření.
O víkendu se vrátí léto – pojďme si připomenout, jak nakupovat potraviny v horku

Do nákupního košíku/vozíku by nejprve měly přijít položky, kterým teplo neublíží – konzervy, pečivo, těstoviny atp. Naopak po chlazených či zmrazených potravinách byste měli sáhnout až před odchodem k pokladně.

Jestliže jste na nákupu autem, umístěte to něj jídlo takovým způsobem, aby bylo chráněno od horka. Nejlepší variantou je autochladnička, příp. izolovaný box či alespoň termotaška. Choulostivé potraviny se při teplotách nad 30 °C totiž mohou začít kazit už po pár desítkách minut. Po příjezdu domů vše co nejrychleji správně uskladněte.

Pozor také na prudké kolísání teplot. Teplotní rozdíly způsobují kondenzaci – vejce skladovaná při nižších teplotách se po přechodu do tepla orosí, stejně jako balený chléb při přenesení z horka do chladna. V obou situacích může přítomná vlhkost na povrchu podpořit růst mikroorganismů.

Závěrem je třeba zdůraznit, že je vždy třeba dbát zásad hygieny – při nákupu, přepravě i skladování.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder