Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Prozatímní výsledky kontrol zmrzlin a ledů do nápojů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že ani v letošní sezóně značná část provozovatelů nesplňuje legislativní požadavky při výrobě kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 1. září 2025 nevyhovělo 46 % odebraných vzorků zmrzlin a 57 % vzorků ledů do nápojů.
Prozatímní výsledky kontrol zmrzlin a ledů do nápojů

SZPI se mj. soustředila na plnění požadavků bezpečnosti a kvality potravin, a to včetně prověření zařízení používaných při jejich přípravě. Nejčastěji se inspekce uskutečnily v cukrárnách a podobných provozovnách společného stravování.

V letošní roce bylo dosud laboratorně vyhodnoceno 146 vzorků točených a kopečkových zmrzlin, přičemž 67 z nich (46 %) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin analýzy odhalily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Neuspokojivé výsledky souvisely zejména s nedodržováním hygieny výroby, nedostatečnou sanitací zařízení a chybami ve výrobním postupu při přípravě zmrzliny. Přispět k nim mohlo také slabší proškolení personálu.

Jedním z typických problémů u točených zmrzlin je praxe, kdy se zmrzlina na konci dne nevyřazuje, ale vrací zpět do stroje. Tímto postupem může docházet k obousměrnému přenosu bakteriální kontaminace mezi strojem a zmrzlinovou směsí.

Nejčastěji nevyhověla vanilková zmrzlina, což souvisí s její celkovou oblibou a rozšířeností.

Do 1. 9. 2025 pracovníci SZPI dokončili hodnocení 53 vzorků ledů do nápojů. Zdravotní či hygienické limity nesplnilo 30 z nich (57 %). Z posuzovaných parametrů byly zjištěny bakterie Escherichia coli, enterokoky, koliformní bakterie, bakteriální kolonie rostoucí při 22 °C a 36 °C. Hlavním důvodem nevyhovujících zjištění jsou především nedbalá hygienická praxe a opomíjení pravidelné dezinfekce výrobníků ledu.

Kontroly SZPI probíhají na základě analýzy rizika – častěji jsou prověřovány provozovny, kde lze očekávat problémy. Byť tedy z výsledků nelze vyvozovat závěry pro celý trh, je patrné, že řada provozovatelů stále podceňuje rizika spojená s nedodržováním hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji zmrzliny a ledu, stejně jako při údržbě a pravidelné dezinfekci výrobních zařízení.

Provozovnám s nevyhovujícími výsledky nařídila SZPI zákaz užívání zařízení či zákaz samotné výroby, dále musí provést sanitaci a až po následném doložení vyhovujícího mikrobiologického rozboru jim bude umožněno pokračovat v činnosti. Navíc je čeká správní řízení o uložení sankce.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder