Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Řeznictví v Nymburce bylo zavřeno kvůli špíně

Veterinární inspektoři KVS pro Středočeský kraj nařídili okamžité uzavření řeznictví a uzenářství Maso Traditional Nymburce.
Řeznictví v Nymburce bylo zavřeno kvůli špíně

Veterinární inspektoři KVS pro Středočeský kraj na základě podnětu od anonymního spotřebitele, který si stěžoval na prodej prošlých potravin, provedli kontrolu v řeznictví v Nymburce. Nahlášena kontrola se ukázala být adekvátní.

Státní veterinární správa (SVS) nařídili okamžité uzavření řeznictví a uzenářství Maso Traditional Nymburce. Na místě byly špinavé zdi, maso okousané od myší a prošlé potraviny. Z prodeje muselo být staženo téměř půl tuny masa. Tímto závažným, až nebezpečným krokem pro spotřebitele jeho výrobku se majitel vystavil pokutě až do výše 50 milionů korun.

V chladírně masa a výrobních prostorách byly podlahy a stěny silně znečištěné. Z hlediska hygienických požadavků se rovněž na výrobních zařízeních vyskytovaly velké nánosy nečistot. Při kontrole bylo dále zjištěno, že tepelně opracované masné výrobky se skladovaly ve špinavých přepravkách dohromady s čerstvým nebaleným drůbežím masem. Tímto způsobem nebyly tepelně opracované masné potraviny chráněny před sekundární kontaminací. Přepravka se navíc nacházela na zemi na špínou zaneřáděné podlaze.

Kromě všudypřítomné špíny se v kontrolovaných prostorách nacházely potraviny s prošlou dobou trvanlivosti.

Podnikateli hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun. Na místě byl inspektory veterinární správy zakázán prodej masa, bourání a porcování čerstvého masa a v neposlední řadě také pozastaven výrobní proces masných výrobků.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder