Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Samosběr jahod se kvapem chýlí ke konci

Letos zbývá pouze pár posledních možností nasbírat si oblíbené sladké plody – jahody. Díky vydatnému dešti začaly na plantážích hnít.
Samosběr jahod se kvapem chýlí ke konci

„Sklizeň bude trvat již jen pár dní. Kvalita jahod už není taková, jaká by měla být,“ prohlásil Pavel Drahoš majitel východočeské Farmy Drahoš. Hlavní příčinu ve zhoršení jakosti vidí v deštivém počasí. Obdobně se vyjádřil také majitel Farmy Vraňany Milan Hanč, který prohlásil, že jahody byly horkým počasím dost nazrálé a není divu, že po deštích začaly hnít. Ostatně jejich současnou formu komentoval následovně: „Jahody jsou plné vody – jsou tedy měkké. Musí se hned zpracovat, nejsou určené k tomu, aby se pak dva dny skladovaly v lednici.“ Snížený zájem ze strany zákazníků kvůli dešti, případně blátu, vnímají Jahody z Holešova či Jahodárna Sedlčánky.

Druhý extrém pociťuje Jahodárna Olomouc-Slavonín: „S kvalitou jahod máme problém, ale kvůli suchu. U nás nepršelo,“ uvedl majitel společnosti Jan Dostál.

Cena 1 kg ze samosběru se v letošním roce v závislosti na regionu pohybovala mezi 50 až 120 Kč. V současnosti se někde (např. v Jahodárně Sedlčánky) nabízí tzv. „dosběry“, kde cena klesá až na třetinu. Nicméně většina prodejců k tomuto kroku nepřistoupí. Důvod je prostý. „Za nízké ceny by jahody nemělo cenu sklízet, šli bychom hluboko pod náklady,“ vysvětluje Milan Hanč.

Závěrem lze konstatovat, že brzký konec sezony avizují víceméně veškeré oslovené samosběry, přičemž část už své brány pro veřejnost uzavřela.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder