Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Státní veterinární správa již zajistila téměř celou závadnou šarži hovězího masa z Polska

Inspektoři Státní veterinární správy už mají informace o tom, kde skončila většina ze 700 kg zásilky hovězího masa z Polska, u nějž laboratorní analýza odhalila infikaci bakterií Salmonella enteritidis. Hovězí maso polského původu dorazilo dne 13. února 2019 do skladu společnosti Frost Logistics a.s. v Dolních Jirčanech. Odtud bylo distribuováno k pěti odběratelům v České republice a jednomu na Slovensko.
Státní veterinární správa již zajistila téměř celou závadnou šarži hovězího masa z Polska

Valašskomeziříčská společnost MP Krásno převzala celkem 201 kg masa ze závadné šarže. Poté došlo k jeho prodeji dalším deseti odběratelům. Přes 64,5 kg zkonzumovali studenti a pracovníci Arcibiskupského gymnázia v Kroměříží. Podle ředitele školy Jana Košárka prošlo maso 2,5 hodinovou tepelnou úpravou v konvektomatu při teplotě 200 – 250 stupňů Celsia a nikdo z konzumentů v současné chvíli netrpí zdravotními problémy. Téměř 17 kg bylo zpracováno a snědeno v Kroměřížské nemocnici, 4 kg se odtud vrátí zpět k dodavateli. I v tomto případě došlo k tepelné úpravě masa. „Prošlo pomalým nočním vařením v konvektomatech při teplotě 75 stupňů Celsia, které bylo vystaveno více než 15 hodin. Poté bylo ještě upravováno asi 45 minut v páře při teplotě 100 stupňů Celsia a nad 80 stupňů Celsia ještě dohříváno před samotným výdejem,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Přibližně 4,5 kg se snědlo v Základní a mateřské škole v Sehradicích na Zlínsku a přes 4,7 kg se připravilo v restauraci Lípa v Hulíně. Dalších 4,8 kg stačil zpracovat Podnikatel Pavel Šťastný z Blučiny (Brno-venkov) a skoro 11,2 kg hotel Orchard v Ostravě. Zbylé nezpracované nebo částečně zpracované maso od odběratelů, jimiž jsou Základní škola a mateřská škola v Ořechově, pivovar Vraník z Trnavy, společnost Krajan Czech ze Zborovic a Zelos z Prostějova, zamíří zpět do MP Krásno. „Všechny subjekty byly kontaktovány veterinárními inspektory. Informaci jsme předali i krajské hygieně. Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální,“ řekl zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.

Brněnská Jídelna Kocourek převzala celkem 170,3 kg polského hovězího masa ze skladu v Dolních Jirčanech. Ve své provozovně upotřebila do tepelně upravených pokrmů 9,3 kg. „Ráno nám zástupce dodavatelské firmy volal, informoval nás, že je maso závadné, ať ho nepoužíváme. Což jsme učinili,“ prohlásila Marie Kocourková Sypěnová majitelka společnosti. K Petru Bzduchovi z Pohořelic doputovalo celkem 58,5 kg problematického masa a z toho 12,4 kg bylo prodáno v rámci občerstvení Řeznická bašta, které pan Bzduch provozuje. Maso určené pro velkoobchod Bikos o celkové hmotnosti 88,6 kg, jak jsme již informovali, zůstalo ve skladu. Posledním českým odběratelem byla distribuční centrála Makra v Kozomíně u Prahy, kam se dostalo cca 133,7 kg závadného masa. Z něj se vyrobilo 108 kg polotovaru pro gastronomický provoz. Polotovary však společnost včas zachytila a maso se dostalo pouze ke dvěma zákazníkům, které firma telefonicky kontaktovala.

Včera také Státní veterinární správa na svých stránkách uveřejnila mimořádná veterinární opatření. Od 21. února 2019 platí, že provozovatelé potravinářských podniků, kteří přijímají jakékoliv maso z Polska, musí nechat jeho zdravotní nezávadnost ověřit v akreditované laboratoři. Prokáže-li se, že je v pořádku, smí jej uvést na trh. V opačném případě musí tuto skutečnost neprodleně nahlásit na příslušnou krajskou veterinární správu. Za nedodržení těchto nařízení hrozí pokuta ve výši až 2 miliony Kč.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder