Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Švýcaři umějí vyrobit čokoládu bez špetky přidaného cukru

Švýcarská společnost Nestlé přišla s unikátní technologií, kdy při výrobě čokolády není třeba přidávat žádný cukru. Svůj nápad si nechala patentovat.
Švýcaři umějí vyrobit čokoládu bez špetky přidaného cukru

Nová technika se zakládá na využití bílé sladké slupky kakaového bobu. Ta obsahuje cukr, jež se přemění na prášek a čokoláda se jím přirozeně osladí. Doposud přitom kakaová slupka představovala odpad při výrobě čokolády a většinou se vyhazovala.

Prvním produktem vyrobeným podle nového receptu má být tyčinka Kitkat určená pro japonský trh. Uvedení výrobku ze 70procentní čokolády a bez přidaného cukru je plánováno na letošní podzim. Známá cukrovinka tak bude obsahovat o 40 procent méně cukru (pozn. doposud se v jednom balení nacházelo 12,3 gramů cukru) než obdobné tyčinky s přidaným cukrem.

V budoucnu chce společnost uplatnit patentovanou technologii i při výrobě mléčné a bílé čokolády. Další země by se s novinkou mohly seznámit již v příštím roce. Nestlé tak reaguje na zájem spotřebitelů o zdravější jídla a nápoje.

Kromě čokoládových tyčinek Kitkat v dílně Nestlé vznikají například káva Nescafé a Nespresso, cereálie Nesquik, kořenící směsi Maggi či dobroty pro domácí mazlíčky prodávané pod značkami Purin-Pro Plan a Friskies. V Čechách do koncernu spadají továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov známé výrobky Orion, Studentská pečeť, Margot, Kofila, Bon Pari, Jojo a Lentilky.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder