Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Více mléčných výrobků, méně ryb aneb jídelníček v loňském roce

Češi v loňském roce jedli o 4,5 procenta více masa bez ryb, celkem na hlavu obyvatele připadlo 79,3 procenta. Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejnil na svých webových stránkách odhad o jídelníčku v českých domácnostech.
Více mléčných výrobků, méně ryb aneb jídelníček v loňském roce

Nejvíce do svého jídelníčku podle uveřejněného odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zařazovali čeští spotřebitelé ovoce a méně ryb. Naopak ve srovnání s předchozím rokem se vloni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramů na hlavu spotřeba masa bez ryb. Na oficiální data Českého statistického úřadu se bude muset počkat na podzim.

Méně často se lidé přikláněli k nákupu ryb, což ovlivnila kromě jiného výše ceny. Nižší tuzemská produkce masa se snížila o 2,5 procenta, naopak se výrazně ve srovnání v předchozích letech zvýšila spotřeba drůbeže o 9,1 procenta a vepřového masa o 2,9 procenta. I za tohoto předpokladu Češi patří k menším jedlíkům masa ve srovnání s ostatními státy Evropské unie, kde připadá podle posledních dat 83 kilogramů na jednoho člověka za rok.

V letošním roce proběhla za podpory Ministerstva zemědělství kampaň Ryby na talíř na podporu konzumace ryb, na kterou bylo vyčleněno sedm miliónů korun. Přes nejrůznější programy se jejich konzumace snížila na 5,3 procenta kilogramů.

Naopak vzrostla konzumace čerstvých mléčných výrobků. Rostla spotřeba zejména u přírodních sýrů, naopak méně se kupovaly tavené sýry. Více v meziročním srovnání Češi snědli o 4,2 procenta mléčných výrobků, kde se nejčastěji přikláněli ke konzumaci jogurtů, tvarohových dezertů a smetanových krémů.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder