Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Výroba masa v loňském roce klesla, mléka se produkuje více

Český statistický úřad zveřejnil výsledky produkce hlavních živočišných komodit za rok 2017. Odhalil, že ve výrobě masa na jatkách došlo k poklesu o 2,5%. Největší propad zaznamenalo hovězí a vepřové maso. Mlékárny si meziročně naopak polepšily o 0,8%. Lehce stoupla také produkce drůbežího, skopového a kozího masa.
Výroba masa v loňském roce klesla, mléka se produkuje více

Avizovaný velký pokles zaznamenalo hovězí a telecí maso, jehož produkce se meziročně snížila o 5,9%. Předcházející tři roky byl přitom právě tento druh masa na vzestupu. Cena výrobců jatečního skotu v loňském roce vzrostla o 2,3%. Za kilogram živé hmotnosti býka chovatelé získali v průměru 47,48 Kč a v jateční hmotnosti pak 86,4 Kč. Český statistický úřad uvádí: „Přestože se zvýšil dovoz k porážce, domácí produkce hovězího masa nedosáhla úrovně předcházejícího roku a byla nahrazena zvýšený dovozem hovězího masa ze zahraničí.“ Dovoz hovězího, především pak z Polska, Nizozemí a Německa, se zvýšil o pětinu.

K propadu došlo i u vepřového, které tvoří téměř polovinu veškeré produkce masa, a to o 4,2%. Ceny chovatelů za vykrmená prasata činila v průměru 32,52Kč za kilogram živé hmotnosti a 42,27Kč za kilogram v mase. Celkově ceny jatečných prasat vzrostly o 11,1%. Pokles výroby podle statistiků ovlivňovaly nižší počty prasat ve výkrmu během roku.

Je vysoce pravděpodobné, že ceny hovězího i vepřového letos ještě porostou především díky dovozu, kde trh také kolísá, a rostoucí nároky na hygienu vše prodražují.

Mlékárny v roce 2017 od producentů a odbytových organizací koupily 2,478 miliardy litrů mléka, to znamená meziroční navýšení o 0,8%. Průměrná cena za litr mléka pak činila 8,44 Kč, což představuje nárůst ceny zhruba o čtvrtinu.

Loňský rok byl podle hlavního ekonoma BH Securities pana Štěpána Křečka úspěšný pro obor služeb a průmyslu, zemědělské a živočišné výrobě se nedařilo. Snížená produkce, přestože ceny jatečních zvířat stoupají, podle něj může vést k nerovnováze na trhu. S jeho názorem se prakticky ztotožňuje jak Agrární tak Potravinářská komora. Mluvčí Agrární komory pan Jiří Felčárek situaci okomentoval slovy: „ Obecný pokles produkce a jen mírný růst cen zároveň není pro živočišná odvětví do dalších období příliš motivační a nutno dodat, že nebýt v této situaci národních podpor do sektorů skotu, prasat a drůbeže, byl by propad výroby zřejmě ještě hlubší.“ Za Potravinářskou komoru promluvila paní Dana Večeřová: „To je alarmující nejen z pohledu udržení živočišné výroby v ČR, ale také z pohledu potravinářského sektoru, protože je čím dál obtížnější pro zpracovatele nakoupit na trh maso českého původu a je nutnost ho dovážet, aby se zde výroba masa a masných výrobků vůbec udržela.“

sektoru

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder