Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Závadností rumového aroma se zabývá Evropská komise

Existuje reálná možnost, že se bude měnit receptura tuzemského rumu a to kvůli složení rumového aroma, které podle testů Evropského úřadu pro bezpečnost potravin obsahuje rakovinotvorné složky
Závadností rumového aroma se zabývá Evropská komise

Aféra okolo škodlivosti aromat, které se v potravinářství používají, začala letos v srpnu. „Některé složky rumového éteru včetně etanolu, acetaldehydu a furanu mohou způsobovat rakovinu. Na základě těchto zjištění a na základě údajů o spotřebě experti dospěli k závěru, že některé tyto složky jsou nebezpečné pro zdraví,“ shrnul výsledek testů mluvčí Evropského úřadu pro bezpečnost potravin Edward Bray. Hodnotily se dopady 84 látek rozdělených do dvanácti skupin. Osm z nich nenesla žádná rizika, u zbývajících čtyř byla nalezena rizika spojena se schopností látek vyvolat rakovinu a možnost potenciálně škodlivých účinků na genetický materiál.

Během následujících šesti měsíců, se výrobci české varianty rumu dozvědí, zda budou muset měnit jeho složení. Jedna z částí rumového aroma, díky níž má nápoj svou typikou vůni a chuť, je podle prvních analýz Evropského úřadu pro bezpečnost potravin zdravotně závadná. Povolení Unie výrobců a dovozců lihoviny používat dané aroma zatím platí do druhé poloviny dubna 2018. Již nyní ale výrobci berou v potaz možnost, že dál již danou látku nebudou moci používat.

Ve zbytku měsíce září povede Evropská komise jednání s experty o nebezpečí složek rumové esence. Výkonný ředitel unie výrobců a dovozců lihovin Jaroslav Burkart dodává, že členským státům již bylo doporučeno, aby pracovali na změně složení rumových aromat, zároveň se obává, že novou recepturou získá „tuzemák“ odlišnou chuť a vůni. Rum přitom tvoří cca 25 procent z celkové konzumace alkoholu.

"Evropská komise bude výsledky studie expertně posuzovat v následujících týdnech a měsících," upozornil mluvčí Stálého zastoupení České republiky při Evropské unii Petr Janoušek. Posuzována bude především míra závadnosti a koncentrace závadných látek v rumovém aroma. Pan Janoušek věří, že výsledky nemusí nutně vést k zákazu použití daného aroma při výrobě některých potravin a nápojů.

Postoje v kauze škodlivosti rumového aroma se různí. Výrobci slibují, že dokud to půjde, budou náš tuzemák vyrábět dle tradiční receptury, zároveň doufají, že se čeští politici přikloní na jejich stranu a nebudou muset přijímat žádná nesmyslná opatření. Státní tajemník pro evropské záležitosti pan Aleš Chmelař naopak schvaluje postoj komise a je rád, že na problémy ohrožující zdraví upozornila. Ministr zemědělství Marian Jurečka a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík situaci sledují a po finálním vývoji budou společně hledat řešení.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder