Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

Jestliže v Čechách začne platit zákaz prodeje energetických nápojů osobám mladších 15 let, polovina dětí ho dle průzkumu agentury ResSOLUTION Group bude obcházet. Spíš než restrikce by mohlo pomoci zvýšit informovanost prostřednictvím osvěty.

Pro odložení novinek, které by měly vstoupit v platnost už od začátku nového školního roku, se přiklání stále více hlasů. Za problematické označují snižování porcí masa či možnost přinést si do školy vlastní pokrmy, které nemusí dodržovat výživové požadavky.

Chystané změny pravidel pro školní stravování, jež by v platnost měly vstoupit od příštího roku, vyjma zvýšení spotřeby luštěnin také přenesou principy tzv. pamlskové vyhlášky do hlavních jídel. Jedná se například o množství cukru v jogurtech, omezení slazení čajů aj. Nově přibydou povinné biopotraviny.

Ve středu dala vláda zelenou novele zákona o ochraně zdraví, která má zakázat prodej čím dál více oblíbených energetických nápojů dětem mladším 15 let.

Slovenští hygienici sdíleli varování ohledně dvou druhů kojenecké výživy českého výrobce Linea Nivnice, v nichž odhalili nepovolené množství reziduí pesticidů.

Školní jídelny v Praze vyhodí 31 % hmotnosti uvařených pokrmů. Mezi důvody jsou mj. neodhlášené obědy či skutečnost, že jen málo dětí konzumuje polévky. Tato data přináší průzkum uskutečněný organizacemi Zachraň jídlo a INESAN ve 4 jídelnách napříč metropolí. Výzkum spadá pod projekt Prague Food Waste zabývající se plýtváním jídla.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová na konferenci Potravinářské komory ČR sdělila, že ve více než 60 % školních jídelen dochází k výraznému přesolování pokrmů.

Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele, že v naší tržní síti může být k dostání kojenecká výživa z kozího mléka, u níž existuje pravděpodobnost, že obsahuje bakterie rodu Cronobacter.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) plánuje zvýšit školním jídelnám finanční limity na nákup potravin o 20 %. Tímto krokem chce zajistit, aby i při současném výrazném nárůstu cen vstupních potravin v kombinaci s inflací byly jídelny schopny dále kupovat kvalitní suroviny a zabezpečit správné stravování dětí, žáků a studentů.

Hlavní myšlenkou Projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol je zlepšení stravovacích návyků dětí. Zájem o zpestření jídelníčku svých žáků projevila celá řada základních škol. Navíc se počet přihlášených každoročně zvyšuje o několik desítek.