Češi mají horší kvalitu potravin privátních značek než u sousedů
Časopis dTest nakoupil pro porovnání 27 výrobků v obchodních řetězcích privátní značky i od velkých společností, které lze najít u nás i v Německu a Rakousku. Test ukázal, že se do České republiky dostávají výrobky v nižší kvalitě. Potraviny zakoupené na tuzemském trhu měly rezervy zejména v obsahu důležitých složek, jako je například maso. Ve složení také bylo více aditiv tzv. éček. Pouze ve dvou případech z 27 výrobků zabodovala česká varianta.
Český zákazník dostává v některých případech horší kvalitu výrobku, než například Němci. Poukázal na to test spotřebitelského sdružení dTest, který porovnával potraviny od velkých společností i privátních značek obchodních řetězců zakoupených u nás i v zahraničí. Zástupci pro dTest porovnávali uváděné složení na obalu a chuťový test.
Porovnávali se různé potraviny (například balené pečivo, čokoládové pochoutky, jogurty, šunky či majonézy) zakoupené především v řetězcích Billa a Kaufland. Chuťový test se prováděl poslepu a porovnávalo se složení uváděné na etiketách.
Po srovnání stejných privátních výrobků se našlo rozdílné složení výrobku pocházející z obchodních řetězců Kaufland a Billa, tyto potraviny byly vyráběny jinými společnostmi pro každý trh. České potraviny vykazovaly ve většině případech nižší kvalitu, než ty zakoupené v Rakousku a Německu.
Při porovnávání výrobku bylo vypozorováno, že české potraviny obsahují více přídatných látek nebo v obsahu bylo méně hlavních složek například masa či ovoce. Při porovnávání toustového chleba obsahoval navíc ten český ve srovnání s německým konzervant a sójovou a fazolovou mouku. Německé celozrnné toustové chleby obsahovaly 59 procent celozrnné mouky, zatímco české pouhých 19 procent.