Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Dočkají se stravenky konkurence?

Ministerstvo financí plánuje úpravu zákonu o daních z příjmů. Jeho součástí by se nově stal tvz. stravenkový paušál. V praxi by to znamenalo, že zaměstnavatel by si sám zvolil, zda svým zaměstnancům poskytne benefit v podobě stravenek nebo přímo peněz na jídlo.
Dočkají se stravenky konkurence?

„Zachováváme možnost dál beze změn používat dnešní režim stravenek. Nově pouze nabídneme zaměstnavatelům alternativu, jak se zbavit vysokých poplatků a zbytečné administrativy. Zaměstnancům budou moct na místo papírků přímo vyplácet peníze ve stejné hodnotě. Bude tak na svobodném rozhodnutí každého podnikatele, jestli námi připravovanou možnost využije, nebo zůstane u dnešního zajetého modelu,“ objasňuje fungování a cíle chystaných změn, které by mohly začít platit od roku 2021, ministryně financí Alena Schillerová.

Daňové zvýhodnění zůstává. Doposud zaměstnavatel buď zajistil zaměstnancům stravování například formou podnikové jídelny, nebo jim dával poukazy, za které si stravu opatřili sami. Uznatelný náklad v obou případech činí 55 % ceny jídla/stravenky, zbylou část hradí sám zaměstnanec z čisté mzdy. Podle zprávy ministerstva financí je hlavním důvodem, proč část zaměstnavatelů nynější formu stravenkového systému nevyužívá, složitá administrativa. A to to jak na straně vlastní, tak na straně podnikatele, který za stravenky poskytuje, resp. prodává, své zboží nebo služby. Odrazující jsou také nemalé poplatky společnostem, jež stravenky vyrábí. Firmy jim odvádí 5 až 7 % provize za využití jejich služeb, restaurace téměř totožná procenta za směnu stravenek zpět na peníze.

Novelu by proto uvítalo mnoho zaměstnavatelů a provozovatelů stravovacích zařízení, naopak proti jsou stravenkové firmy, které se domnívají, že lidé budou hotovost využívat na jiné potřeby. „Příspěvek na stravování je podle legislativy určen na jedno jídlo denně během pracovní doby – ať již ve formě papírových poukázek, na elektronické kartě, nebo v podobě kantýny na pracovišti. Pokud by zaměstnanci dostávali peníze přímo na účet formou paušálu, s největší pravděpodobností by ho nevyužívali na stravování,“ prohlásil prezident firmy Sodexo ČR a SR Daniel Čapek. V tomto ohledu zmiňuje také výsledky výzkumu AMPS, které říkají, že obědy v restauracích v případě zrušení stravenek oželí až dvě třetiny zaměstnanců. Obdobný náhled na situaci má i Daniela Pedret ze společnosti Edenred. Uznává však také, že případné chování firem nelze nyní předvídat. Profesní Asociace provozovatelů poukázkových systémů ve svém prohlášení uvádí, že o výše připravované novelizaci nemá zatím žádné povědomí. Zároveň v něm uvádí, že zavedení neúčelového finančního příspěvku by devalvovalo motivaci k pravidelnému stravování a mohlo by vést k likvidaci stávajících kantýn, dovozu stravy a tím pádem i nemalého počtu jídelen a restaurací. Návrh kritizuje i Českomoravská konfederace odborových svazů a Unie zaměstnavatelských svazů ČR. Obě jej v podstatě považují za destrukční v ohledu podpory stravování.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder