Evropská unie chce snížit obsah cukru u mléčných výrobků
Cílem programu Mléko do škol, který vznikl zhruba před deseti lety měl podpořit mléčné výrobky v jejich konzumaci. Dotované mléčné dezerty, které děti ve školách dostávají za poloviční cenu díky dotacím z EU překračují doporučený obsah cukru. Evropské unii se posuzováním těchto výrobků vyšší obsah cukru nelíbí, ta chce, aby byly méně sladké.
Navrhované limity jsou podle zástupců mlékařů příliš přísné. V souvislostech o populárním zdravém životním stylu obyvatel v Evropě se EU rozhodla omezit obsah cukru, tuku a soli u produktů v rámci programu Mléko do škol. Dotované výrobky, jako jsou ovocné jogurty, smetanové dezerty či kefírová mléka s příchutí by v současné době podle limitů na školách neprošly.
Výrobcům, tak podle všeho nezbude nic jiného, než přizpůsobit ochucená a jogurtová mléka, jogurty či smetanové krémy na množství cukrů a tuků nabízených v evropském programu podle navrhovaných procent. Výrobce trápí obavy z toho, že dětem nebudou výrobky chutnat a ve finále nebude o mléčné výrobky zájem.
Někteří výrobci už začali na snížení množství obsahu cukru pracovat. Na druhé straně se většina mlékařů snaží lobbovat za mírnější podmínky. „Odmítáme extrémy. Ještě nedávno se ve školách prodávala cola a nově tam budou smět jen bílé jogurty?“ Uvedl slova místopředsedy Českomoravského svazu mlékařů Petra Vybírala portál Aktuálně.cz.