Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Jak se orientovat v etiketách jogurtů

Údaje na etiketách u potravin nařizuje výrobcům zákon. Připravili jsme pro Vás seriál, jak se nejlépe zorientovat v údajích uvedených na obalu potravin. Nyní Vás seznámíme s tím, jak se vyznat v etiketách jogurtů.
Jak se orientovat v etiketách jogurtů

Na tuzemském trhu musí splňovat jogurty všechny přísné požadavky z pohledu zákona a ingrediencí. Na trhu jsou k dostání různé mléčné výrobky, které vypadají jako jogurt, ale ve skutečnosti tomu tak není. Z těchto důvodů musí být na etiketě obalu výrobku uveden na viditelném místě zákonný název, který definuje jednoznačnou identifikaci výrobku. Pořadí jednotlivých složek ve složení je seřazeno podle podílu. Je-li na obale uvedeno graficky nebo slovně druh suroviny, například nějakého ovoce jako je třešeň, musí být ve složení uvedena procentuálním zastoupením. Pokud by byla složka zastoupena v jiné složce, musí být též uvedena procenty.

Na obalu výrobku musí být uveden také alergen, který je vyznačen tučným písmem. Údaje o množství jsou uváděny v gramech nebo kilogramech. Nesmí zde také chybět údaj o podmínkách skladování, datum minimální spotřeby, jméno nebo obchodní název podniku.

Mléčné výrobky včetně jogurtů musejí mít na obalu uvedeny také údaje umístěné v oválu, ty vyjadřují zpracovatelskou zemi a veterinární schvalovací číslo podniku.

Zajímavou informací je to, že u mléčných výrobků, při jejichž výrobě bylo použito pouze mléko, jednotlivé složky mléka, kultury mléčného kysání, syřidlo a sůl, která jsou nezbytná k jejich výrobě, se složení uvádět nemusí. Obdobně je na tom například i sýr.

Od prosince 2016 je povinné na výrobcích uvádět výživové údaje, s výjimkou čerstvého masa, ovoce, zeleniny, nebalených potravin apod.

Bílými jogurty mohou být nazývány pouze ty, kde bylo při jejich výrobě použito pouze mléko. Tyto výrobky tedy nesmí obsahovat přídatné látky.

Kromě různých technologií na výrobu jogurtu ovlivňují výsledný produkt také kvalita použitých surovin, jako je mléko a ochucující složka.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder