Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Téma Označování

Články na IQSL.cz

Chráněné zeměpisné označení Český modrý mák

V letošním roce se, po více než 5 letech od podání žádosti, Česká republika dočkala chráněného zeměpisného označení (CHZO) „Český modrý mák“. Evropská unie (EU) tímto způsobem uznala jeho skutečnou kvalitu a prokazatelný zeměpisný původ. Aby jej producent mohl používat na svých výrobcích, musí splňovat přísná kritéria.

Jak jsou na tom Češi se znalostí nutričních hodnot uváděných na obalu potravin

Průzkum této problematiky na žádost Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) a Rady kvality České republiky zpracovala firma Ipsos. Zúčastnilo se ho 1007 respondentů (pozn. věkové rozmezí 18 – 75 let) z různých koutů České republiky. Vyšlo najevo, že výživové údaje si většina spotřebitelů spojuje pouze s energetickou hodnotou a při volbě potravin hraje prim doba spotřeby, cena a vzhled.

Inspekce nařídila likvidaci téměř 50 kg masných výrobků stánkaři na Litoměřicku

Státní veterinární správa (SVS) se opět pustila do kontrol stánkových prodejců na tržištích. V Ředhošti na Litoměřicku zjistila hned několik prohřešků u prodejce masných výrobků.

Počet podniků zapojených do Českých cechovních norem roste

Logem „Vyrobeno podle České cechovní normy“ se pyšní 1858 produktů od 194 firem. V roce 2019 se o označení zajímalo 109 společností, což představuje meziroční nárůst o cca 80 %.

EcoScore – značení potravinářských výrobků vypovídající o dopadu výroby potravin na životní prostředí

Na začátku letošního roku přišla skupina francouzských potravinářských podniků s novým systémem označování potravinářských výrobků, jež odráží dopad výroby potravin na životní prostředí.

Nové značení brambor jako záruka kvality i českého původu

Tuzemští pěstitelé brambor hodlají bojovat s plodinami z dovozu pomocí nové značky kvality „CZ Q“. Na obalech raných brambor z letošní sklizně by se mohla objevit koncem jara.

Český modrý mák nově patří mezi chráněná zeměpisná označení

Po pěti a půl letech se Český modrý mák dočkal zápisu mezi evropská chráněná zeměpisná označení (CHZO). Běžně trvá proces přiznání ochrany zhruba rok. Česká republika však musela opakovaně prokazovat, že se jedná o u nás běžně konzumovanou potravinu, nikoliv o farmaceutickou surovinu.

Vozidlo převáželo více než 70 kg potravin v nevhodných, nejen teplotních, podmínkách

Pracovníci celní správy při namátkové kontrole dodávky odhalili více než 70 kg mořských plodů, masa a masných výrobků přepravovaných v nevhodných podmínkách. K případu proto přivolali inspektory Státní veterinární správy (SVS).

Kvalita máku ověřena značkou České cechovní normy

V současné době roste potřeba záruky kvality. Došlo už i na mák, který má nyní možnost získat certifikaci „Česká cechovní norma Český modrý mák“.

Dodávka na Mostecku převážela tři čtvrtě tuny masa neznámého původu

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) společně s celníky při kontrole dodávky objevili 750 kg neoznačeného masa a masných výrobků bez řádných průvodních dokladů přepravovaných v nevhodných podmínkách.

Inspektoři na Liberecku zadrželi nelegální zásilku skopového masa

Pracovníci Státní veterinární právy (SVS) společně s celníky odhalili převoz děleného skopového masa bez jakéhokoliv značení a dokladů.

Téměř 300 kg drůbežího masa bez dokladů zajistili veterináři v Olomouckém kraji

Na základě podezřelé inzerce na sociálních sítích, nabízející „prodej zmrazených slepic z vlastního chovu“, provedla Státní veterinární správa nejprve fingovaný nákup a posléze kontrolu potravinářského podniku v Hustopečích nad Bečvou. Díky tomu objevila cca 280 kg drůbežího masa neznámého původu.

Jak na prodejním pultu poznáte „naše“ vepřové

Vepřové maso seženete snad v každé prodejně s potravinami, proto Vás asi nepřekvapí, že na žebříčku oblíbenosti mu v rámci Evropy patří druhé místo. Víte však, na co dbát při jeho nákupu?

Nesprávné značení výrobků rostlinného původu

Asi každý už slyšel o problematice dvojí kvality potravin. Ale věděli jste, že i nesprávné značení výrobků rostlinného původu lze podle platné legislativy označit jako klamání spotřebitele? A to v případě, kdy nesou názvy potravin živočišného původu, např. vegetariánský burger, sojové maso, atd.

Prozatímní bilance kontrol burčáku

Sezóna burčáku je v plném proudu a pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyrazili do terénu. Doposud zkontrolovali zhruba sto prodejen a odebrali 42 vzorků částečně zkvašeného moštu, nevyhověl pouze jeden.

Víte, jakou vodu kupujete?

Balené vody patří v Česku k velmi vyhledávanému zboží. O tom svědčí i skutečnost, že na našem trhu naleznete pestrou nabídku tohoto sortimentu. Vyznáte se však v jednotlivých druzích vod? Co o nich víte?

Na etiketách lihovin přibude údaj o kalorické hodnotě

V rámci podpory snahy o zdravější životní styl přislíbili evropští výrobci lihovin, že na obalu svých produktů budou nově uvádět informace o kaloriích a přísadách. K realizaci této idey by mělo dojít cca za šest měsíců.

Nové značení brambor

Od příštího roku budou konzumní brambory vypěstované v České republice značeny Q CZ. Toto označení zákazníkům garantuje původ, kvalitu i bezpečnost dané potraviny.

Vepřové maso se značkou CZ nemusí pocházet z České republiky

Česká republika v současné době pokryje necelých 50 procent spotřeby vepřového masa. Stoupá závislost na jeho dovozu. K získání označení CZ ale stačí, aby dovezené maso bylo v Čechách jen rozbouráno a zabaleno. K nákupu skutečně tuzemského vepřového sledujte, zda je toto značení uvedeno i u původu zvířete.

Nově vyrobené cigarety již musí nést identifikátor

Od 20. května musí tabákové firmy každou krabičku cigaret, případně balení tabáku, opatřit speciálním digitálním kódem, díky němuž bude daný produkt možno vysledovat od výrobce přes distributora až k prodejci.

Značka Regionální potravina slaví první významné kulaté výročí

Již deset let na našem trhu funguje značka Regionální potravina. Za sebou má značný vývoj. Její logo je symbolem kvality, zaručuje původ surovin a jistou výjimečnost. Poděkovat jí můžeme za podporu místních výrobců a obohacení našich jídelníčků.

Obchodní řetězec Lidl stahuje další šarže kabanosů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila další dvě šarže masných produktů polského výrobce TARCZYŃSKI S.A., které klamou o obsahu masa.

Od 1. prosince 2018 začínají platit nová označení v sortimentu piva

Nová vyhláška Ministerstva zemědělství o požadavcích pro nápoje, kvasný ocet a droždí, která by měla začít platit od 1. prosince letošního roku, přinese změny ve značení jednotlivých druhů piv. Z nealkoholických nápojů nově formuluje ovocné a zeleninové šťávy. A zároveň umožňuje i nové označení pro medovinu.

Tabákové výrobky budou povinně nést jedinečný identifikátor

Nařízení, díky kterému budou tabákové výrobky muset být opatřeny jedinečným kódem, vstoupí v platnost od května příštího roku. Jedinečný identifikátor bude vydávat Státní tiskárna cenin, s. p., oznámila dnes vláda.

Jak se orientovat v etiketách s nápoji

Údaje na etiketách u potravin nařizuje výrobcům zákon. Připravili jsme pro Vás seriál, jak se nejlépe zorientovat v údajích uvedených na obalu potravin. Nyní Vás seznámíme s tím, jak se vyznat v etiketách nápojů.

Jak se orientovat v etiketách masa

Údaje na etiketách u potravin nařizuje výrobcům zákon. Připravili jsme pro Vás seriál, jak se nejlépe zorientovat v údajích uvedených na obalu potravin. Nyní Vás seznámíme s tím, jak se vyznat v etiketách masa.

Jak se orientovat v etiketách ovoce a zeleniny

Údaje na etiketách u potravin nařizuje výrobcům zákon. Připravili jsme pro Vás seriál, jak se nejlépe zorientovat v údajích uvedených na obalu potravin. Nyní Vás seznámíme s tím, jak se vyznat v etiketách ovoce a zeleniny.

Jak se orientovat v etiketách jogurtů

Údaje na etiketách u potravin nařizuje výrobcům zákon. Připravili jsme pro Vás seriál, jak se nejlépe zorientovat v údajích uvedených na obalu potravin. Nyní Vás seznámíme s tím, jak se vyznat v etiketách jogurtů.

Jak se vyznat v etiketách se džemy

Údaje na etiketách u potravin nařizuje výrobcům zákon. Připravili jsme pro Vás seriál, jak se nejlépe zorientovat v údajích uvedených na obalu potravin. Nyní Vás seznámíme s tím, jak se vyznat v etiketách džemů.

Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? Marmeláda musela najít jiný název.

Marmelády nebo džemy, které jsou u nás běžně k dostání si lidé často zaměňují. Jaký je je mezi nimi rozdíl? Nechcete-li naletět, musíte číst pozorně etikety v obchodě.

Potravin podle cechovních norem přibývá

Potravinářská komora ČR přibližně po půl roce od spuštění registruje 92 schválených cechovních norem. V neděli o tom informovala mluvčí komory Dana Večeřová.

Cechovní normy s logem pro nadstandardní potraviny

Potraviny budou moci nově získat certifikát, pakliže se vyráběly podle stanoveného technologického postupu. Ve spolupráci s oborovými potravinářskými svazy a Českou technologickou platformou pro potraviny Potravinářská komora ČR (PK ČR) připravuje parametry pro potraviny, které jsou vyráběné podle českých cechovních norem.

Svrchně kvašená piva budou označovány za plná. Dvanáctka zůstane ležákem

Ležák, tedy spodně kvašená 11° a 12° si nadále po změně vyhlášky ponese svůj původní název. Ministr zemědělství se tak dohodl s pivovary, ovšem finální znění vyhlášky se značením piv je v konečném závěru na Ministerstvu, uvedl iDNES slova prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Prodejci navrhují databázi údajů z obalů potravin. Drobné písmo zmizí z obalů

Elektronickou databázi údajů z obalů potravin chtějí prosadit prodejci. Údaje na obalech potravin jsou mnohdy psané drobným písmem. Prvním krokem ke změně, aby drobné písmo zmizelo z obalů je nahrazení kódem pro čtecí elektonické zařízení.

Dotazy v online poradně

14.5.2018Obsah vaječného žloutku ve vaječném likéruDobrý den, chtěla bych vědět, která vyhláška nebo prováděcí nařízení, zákon.... uvádějí, že u vaječného likérů musí být ve složení uvedeno přesně v % obsah vaj. žloutku. Někteří výrobci ho uvádějí, jiní ne. Děkuji.6.3.2016Jsou nějaká pravidla pro označení Selský chléb ?Jsou nějaká pravidla pro označení Selský chléb ?2.3.2016Podíl žita v chlebu ?Je nějak stanovené množství žita v chlebu ?23.2.2016Rozinky vs. Hrozinky ?Jak se správně nazývají rozinky ?12.2.2016Jaký je rozdíl mezi kávou a kávovinou ?Jaký je rozdíl mezi kávou a kávovinou ?8.2.2016Jak se pozná původ vajec ?Vejce mají na sobě natištěný kód, lze z něj poznat o jaká vejce se jedná ?5.2.2016Jaký výrobek lze označit jako jogurtový ?Jaký výrobek lze označit jako jogurtový ?2.2.2016Pasterace vs. UHT ?Jaký je rozdíl mezi mlékem pasterovaným a mlékem UHT ?28.1.2016Co to je tradiční pomazánkové ?Co přesně je tradiční pomazánkové máslo ? 18.1.2016V jaké podobě potraviny se uvádějí výživové údaje ?Zajímalo by mě, zda výživové údaje na obale se uvádí ve stavu před tím, než byla potravina zpracována nebo až jako hotový výrobek ?12.1.2016Musí být na mléčných výrobcích složení ?Je možné, že na mléčném výrobku není uvedeno složení ? Předpokládal jsem, že složení musí být uvedeno vždy.7.1.2016Výživové údaje na všech potravinách ?Musí mít všechny potraviny na etiketě výživové údaje nebo jsou nějaké povolené výjimky ?3.1.2016Jaké jsou povinné informace na potravině ?Jaké všechny údaje musí být povinně na potravině uvedeny ?
Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder