Téma Označování
Články na IQSL.cz
Seznamte se s proseccemVyjma silvestrovských oslav se „bublinky“ těší oblibě také v létě. K favoritům patří italské prosecco. Pojďme si jej trochu představit.
Není tmavé pečivo jako tmavé pečivoPro značnou část spotřebitelů přestavuje pečivo základní složku stravy, a proto je třeba vyznat se v jeho kvalitě. Poslední dobou si mnozí vybírají tmavé pečivo, neboť se domnívají, že je v porovnání s klasickým bílým po nutriční stránce lepší. Nemusí tomu tak být, vždy je třeba řídit se fakty a věnovat pozornost jeho složení.
V provozovně v tržnici SAPA se nacházelo bezmála 170 kg nevyhovujících potravinPracovníci Státní veterinární správy (SVS) a Policie ČR provedli společnou kontrolu prodejny v pražské tržnici SAPA. Odhalili v ní téměř 170 kilogramů potravin živočišného původu, které lze považovat za potencionálně závadné pro zdraví spotřebitelů. Navíc zde probíhala nelegální výroba mletého masa.
Svár kvůli ochranné značce pro kebabTurecko usiluje o registraci receptury na döner kebab jako zaručené tradiční speciality. Velmi razantně se proti tomu staví Německo, kde je tento pokrm natolik oblíbený, že se z něj stalo téměř národní jídlo. Jestliže by Evropská unie (EU) na žádost Turecka přistoupila, znamenalo by to nová pravidla pro přípravu kebabů v rámci celé unie, což by se zřejmě neobešlo bez sporů.
Borůvky a ostatní sypké ovoce lze prodávat pouze v jednotkách hmotnostiStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) připomíná prodejcům a informuje spotřebitele, že nebalené borůvky a další sypké ovoce musí být nabízeny a prodávány výhradně v hmotnostních jednotkách (kilogramy), nikoliv v objemových (litry).
Prodejci čerstvého ovoce a zeleniny musí povinně uvádět zemi původuVzhledem k období prodeje čerstvého sezónního ovoce a zeleniny Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) připomíná prodejcům, a zároveň informuje spotřebitele, povinnost u daného sortimentu uvádět zemi původu a název druhu ovoce či zeleniny, popř. u vybraných také třídu jakosti a odrůdy podle zvláštních obchodních norem.
Inspektoři odhalili nelegální výrobnu v tržnici SAPAPracovníci Státní veterinární správy společně s Policií ČR provedli další kontrolní akci v pražské tržnici SAPA. Objevili zde nelegální výrobnu a v ní téměř půl tuny potravin živočišného původu.
V asijské prodejně v Brně objevily inspektorky pře 100 kg masa neznámého původuPracovnice Státní veterinární správy (SVS) během kontroly asijské tržnice v Brně v jedné z provozoven odhalily více jak 100 kg chlazeného a mraženého masa neznámého původu.
Závažné prohřešky při skladování masa v restauraci na ZnojemskuPracovnice Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje během kontroly restaurace v okrese Znojmo odhalily hned několik přestupků s ohledem na skladování masa – neznámý původ, překročené datum použitelnosti, nevhodné teplotní podmínky, absence značení.
1300 kg potravin neznámého původu mířilo na tržnici SAPASpolupráce pracovníků Státní veterinární správy a celníků opět zafungovala. Na příjezdové komunikaci do areálu pražské tržnice SAPA zastavili vozidlo s 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.
300 kg potravin neznámého původu v nelegálním skladu v tržnici SAPAPracovníci Státní veterinární správy ve spolupráci s příslušníky Policie ČR objevili nelegální sklad potravin v areálu pražské tržnice SAPA.
Přísnější pravidla na značení původu meduEvropská unie (EU) se dohodla na přísnějších pravidlech při označování medu, marmelád a džusů. Podnětem se stalo zjištění, že bezmála polovina medů dovážených do EU je nejasného původu či nevalné kvality vzhledem k přidanému cukru. Nově proto na obalech budou muset být uvedeny konkrétní informace o zemi původu a podílu směsí ve výsledném produktu. Právní předpis začne platit, jakmile jej schválí Evropský parlament a jednotlivé členské státy.
Výpočet Nutri-Score má od ledna 2024 nový algoritmusNový algoritmus pro výpočet Nutri-Score, který vstupje v platnost od ledna letošního roku, zpřísní hodnocení části potravin. I nadále však zůstává tento sytém pro označování výživových hodnot na obalu potravin dobrovolným.
Nelegální prodej masa a masných výrobků skrze sociální sítěPracovníci Státní veterinární správy (SVS) zjistili nezákonný prodej masa a masných výrobků prostřednictvím sociální sítě Facebook. Inspektoři v kooperaci s Policií ČR během kontroly zabavili více než 180 kg potravin neznámého původu.
Výsledky kontrol doplňků stravy určených pro kloubní výživuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podnikla akci zaměřenou na doplňky stravy pro kloubní výživu. Polovina odebraných vzorků klamala spotřebitele s ohledem na skutečné složení.
Inspekce odhalila nevyhovující podmínky při prodeji na farmářském trhuPracovníci Státní veterinární správy (SVS) v rámci kontroly farmářského trhu v Brně – Králově Poli zjistili hned několik prohřešků u prodejce masných výrobků.
Inspekce zjistila prodej lihovin bez kolkuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) během kontroly provozovny společného stravování NakupRum s.r.o. v Brně odhalila prodej lihovin bez kontrolní pásky, tzv. kolku.
Klasa vs. Regionální potravinaGenerální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Dlouhý ve výroční zprávě uvedl, že pojetí značek Klasa a Regionální potravina, které pod správu fondu spadají, by se mělo přehodnotit. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza označil značku Klasa za „přežitou“. Podle něj na ni zákazníci už moc nereagují a mělo by dojít k její modernizaci. Do popředí se naopak dostává označení Regionální potravina.
Inspekce odhalila problematické potraviny v restauraci v centru PrahyPracovníci Státní veterinární správy (SVS) během kontroly orientální restaurace v Opletalově ulici v centru Prahy našli více jak 30 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.
Druhý ročník systému kvality Q CZ konzumních brambor je za námiZajišťovatelem certifikace, která spotřebitelům mj. dává záruku vysoké kvality, konzumních brambor a jejich produktů v režimu kvality Q CZ je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Loni (pozn. ve druhém roce čtyřletého certifikačního cyklu) jich ÚKZÚZ vydal 29.
Celozrnné mouky Babiččina volba ponesou značku KlasaVysokou jakost celozrnných mouk značky Babiččina volba potvrzuje získání prestižní certifikace Klasa. Tu uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským výrobkům.
SAPA opět neprošla kontrolou s čistým štítemVe středu 9. listopadu 2022 se uskutečnila prozatím poslední kontrolní akce v areálu pražské tržnice SAPA. Tradičně probíhala v režii Státní veterinární správy (SVS) ve spolupráci s Policií ČR. Výsledkem je odhalení více než 700 kg nevyhovujících živočišných produktů v neregistrované provozovně.
Rozlišení nebalené a zabalené potraviny s ohledem na prodej pečiva, ovoce a zeleniny z pohledu inspekceStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila svůj postoj s ohledem na rozlišování nebalených a zabalených potravin v rámci prodeje pečiva, ovoce a zeleniny.
Kde hledat reformulované potraviny a nápojeReformulace představuje úpravu složení potravinářských produktů, aby lépe odpovídaly zásadám pestré vyvážené stravy. Databáze, v níž naleznete tyto výrobky, vám tak usnadní výběr zdravých potravin.
Postoj SZPI s ohledem na nahrazování nedostatkových surovin při výrobě potravin v důsledku dopadů válečného konfliktu na UkrajiněVálečný konflikt na Ukrajině mj. způsobuje nedostatek některých potravinových surovin. Výrobci jsou proto nuceni je nahrazovat a současně nejsou schopni tyto změny obratem správně uvádět na obalech svých produktů.
Rozdíly mezi datem spotřeby a datem minimální trvanlivostiOba pojmy se užívají v souvislosti s potravinami. Každý však disponuje vlastními specifiky. Pojďme si upřesnit, co tato informace běžnému spotřebiteli vlastně říká.
2,5 tuny neoznačených potravin v tržnici SAPAPracovníci Státní veterinární správy (SVS) v kooperaci s Policií ČR odhalili téměř 2,5 tuny zmrazených živočišných produktů bez označení v jedné z prodejen pražské tržnice SAPA.
Kontroly burčáku v plném prouduChladnější klima posunulo sklizeň vinné révy. Kontroly burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) tak začaly v letošním roce zhruba o 2 až 3 týdny později, než bývá zvykem. O to intenzivněji se jim nyní Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) věnuje.
Chráněné zeměpisné označení Český modrý mákV letošním roce se, po více než 5 letech od podání žádosti, Česká republika dočkala chráněného zeměpisného označení (CHZO) „Český modrý mák“. Evropská unie (EU) tímto způsobem uznala jeho skutečnou kvalitu a prokazatelný zeměpisný původ. Aby jej producent mohl používat na svých výrobcích, musí splňovat přísná kritéria.
Jak jsou na tom Češi se znalostí nutričních hodnot uváděných na obalu potravinPrůzkum této problematiky na žádost Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) a Rady kvality České republiky zpracovala firma Ipsos. Zúčastnilo se ho 1007 respondentů (pozn. věkové rozmezí 18 – 75 let) z různých koutů České republiky. Vyšlo najevo, že výživové údaje si většina spotřebitelů spojuje pouze s energetickou hodnotou a při volbě potravin hraje prim doba spotřeby, cena a vzhled.
Inspekce nařídila likvidaci téměř 50 kg masných výrobků stánkaři na LitoměřickuStátní veterinární správa (SVS) se opět pustila do kontrol stánkových prodejců na tržištích. V Ředhošti na Litoměřicku zjistila hned několik prohřešků u prodejce masných výrobků.
Počet podniků zapojených do Českých cechovních norem rosteLogem „Vyrobeno podle České cechovní normy“ se pyšní 1858 produktů od 194 firem. V roce 2019 se o označení zajímalo 109 společností, což představuje meziroční nárůst o cca 80 %.
EcoScore – značení potravinářských výrobků vypovídající o dopadu výroby potravin na životní prostředíNa začátku letošního roku přišla skupina francouzských potravinářských podniků s novým systémem označování potravinářských výrobků, jež odráží dopad výroby potravin na životní prostředí.
Nové značení brambor jako záruka kvality i českého původuTuzemští pěstitelé brambor hodlají bojovat s plodinami z dovozu pomocí nové značky kvality „CZ Q“. Na obalech raných brambor z letošní sklizně by se mohla objevit koncem jara.
Český modrý mák nově patří mezi chráněná zeměpisná označeníPo pěti a půl letech se Český modrý mák dočkal zápisu mezi evropská chráněná zeměpisná označení (CHZO). Běžně trvá proces přiznání ochrany zhruba rok. Česká republika však musela opakovaně prokazovat, že se jedná o u nás běžně konzumovanou potravinu, nikoliv o farmaceutickou surovinu.
Vozidlo převáželo více než 70 kg potravin v nevhodných, nejen teplotních, podmínkáchPracovníci celní správy při namátkové kontrole dodávky odhalili více než 70 kg mořských plodů, masa a masných výrobků přepravovaných v nevhodných podmínkách. K případu proto přivolali inspektory Státní veterinární správy (SVS).
Kvalita máku ověřena značkou České cechovní normyV současné době roste potřeba záruky kvality. Došlo už i na mák, který má nyní možnost získat certifikaci „Česká cechovní norma Český modrý mák“.
Dodávka na Mostecku převážela tři čtvrtě tuny masa neznámého původuPracovníci Státní veterinární správy (SVS) společně s celníky při kontrole dodávky objevili 750 kg neoznačeného masa a masných výrobků bez řádných průvodních dokladů přepravovaných v nevhodných podmínkách.
Inspektoři na Liberecku zadrželi nelegální zásilku skopového masaPracovníci Státní veterinární právy (SVS) společně s celníky odhalili převoz děleného skopového masa bez jakéhokoliv značení a dokladů.
Téměř 300 kg drůbežího masa bez dokladů zajistili veterináři v Olomouckém krajiNa základě podezřelé inzerce na sociálních sítích, nabízející „prodej zmrazených slepic z vlastního chovu“, provedla Státní veterinární správa nejprve fingovaný nákup a posléze kontrolu potravinářského podniku v Hustopečích nad Bečvou. Díky tomu objevila cca 280 kg drůbežího masa neznámého původu.
Jak na prodejním pultu poznáte „naše“ vepřovéVepřové maso seženete snad v každé prodejně s potravinami, proto Vás asi nepřekvapí, že na žebříčku oblíbenosti mu v rámci Evropy patří druhé místo. Víte však, na co dbát při jeho nákupu?
Nesprávné značení výrobků rostlinného původuAsi každý už slyšel o problematice dvojí kvality potravin. Ale věděli jste, že i nesprávné značení výrobků rostlinného původu lze podle platné legislativy označit jako klamání spotřebitele? A to v případě, kdy nesou názvy potravin živočišného původu, např. vegetariánský burger, sojové maso, atd.
Prozatímní bilance kontrol burčákuSezóna burčáku je v plném proudu a pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyrazili do terénu. Doposud zkontrolovali zhruba sto prodejen a odebrali 42 vzorků částečně zkvašeného moštu, nevyhověl pouze jeden.
Víte, jakou vodu kupujete?Balené vody patří v Česku k velmi vyhledávanému zboží. O tom svědčí i skutečnost, že na našem trhu naleznete pestrou nabídku tohoto sortimentu. Vyznáte se však v jednotlivých druzích vod? Co o nich víte?
Na etiketách lihovin přibude údaj o kalorické hodnotěV rámci podpory snahy o zdravější životní styl přislíbili evropští výrobci lihovin, že na obalu svých produktů budou nově uvádět informace o kaloriích a přísadách. K realizaci této idey by mělo dojít cca za šest měsíců.
Nové značení bramborOd příštího roku budou konzumní brambory vypěstované v České republice značeny Q CZ. Toto označení zákazníkům garantuje původ, kvalitu i bezpečnost dané potraviny.
Vepřové maso se značkou CZ nemusí pocházet z České republikyČeská republika v současné době pokryje necelých 50 procent spotřeby vepřového masa. Stoupá závislost na jeho dovozu. K získání označení CZ ale stačí, aby dovezené maso bylo v Čechách jen rozbouráno a zabaleno. K nákupu skutečně tuzemského vepřového sledujte, zda je toto značení uvedeno i u původu zvířete.
Nově vyrobené cigarety již musí nést identifikátorOd 20. května musí tabákové firmy každou krabičku cigaret, případně balení tabáku, opatřit speciálním digitálním kódem, díky němuž bude daný produkt možno vysledovat od výrobce přes distributora až k prodejci.
Značka Regionální potravina slaví první významné kulaté výročíJiž deset let na našem trhu funguje značka Regionální potravina. Za sebou má značný vývoj. Její logo je symbolem kvality, zaručuje původ surovin a jistou výjimečnost. Poděkovat jí můžeme za podporu místních výrobců a obohacení našich jídelníčků.
Obchodní řetězec Lidl stahuje další šarže kabanosůStátní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila další dvě šarže masných produktů polského výrobce TARCZYŃSKI S.A., které klamou o obsahu masa.
Od 1. prosince 2018 začínají platit nová označení v sortimentu pivaNová vyhláška Ministerstva zemědělství o požadavcích pro nápoje, kvasný ocet a droždí, která by měla začít platit od 1. prosince letošního roku, přinese změny ve značení jednotlivých druhů piv. Z nealkoholických nápojů nově formuluje ovocné a zeleninové šťávy. A zároveň umožňuje i nové označení pro medovinu.
Tabákové výrobky budou povinně nést jedinečný identifikátorNařízení, díky kterému budou tabákové výrobky muset být opatřeny jedinečným kódem, vstoupí v platnost od května příštího roku. Jedinečný identifikátor bude vydávat Státní tiskárna cenin, s. p., oznámila dnes vláda.
Jak se orientovat v etiketách s nápojiÚdaje na etiketách u potravin nařizuje výrobcům zákon. Připravili jsme pro Vás seriál, jak se nejlépe zorientovat v údajích uvedených na obalu potravin. Nyní Vás seznámíme s tím, jak se vyznat v etiketách nápojů.
Jak se orientovat v etiketách masaÚdaje na etiketách u potravin nařizuje výrobcům zákon. Připravili jsme pro Vás seriál, jak se nejlépe zorientovat v údajích uvedených na obalu potravin. Nyní Vás seznámíme s tím, jak se vyznat v etiketách masa.
Jak se orientovat v etiketách ovoce a zeleninyÚdaje na etiketách u potravin nařizuje výrobcům zákon. Připravili jsme pro Vás seriál, jak se nejlépe zorientovat v údajích uvedených na obalu potravin. Nyní Vás seznámíme s tím, jak se vyznat v etiketách ovoce a zeleniny.
Jak se orientovat v etiketách jogurtůÚdaje na etiketách u potravin nařizuje výrobcům zákon. Připravili jsme pro Vás seriál, jak se nejlépe zorientovat v údajích uvedených na obalu potravin. Nyní Vás seznámíme s tím, jak se vyznat v etiketách jogurtů.
Jak se vyznat v etiketách se džemyÚdaje na etiketách u potravin nařizuje výrobcům zákon. Připravili jsme pro Vás seriál, jak se nejlépe zorientovat v údajích uvedených na obalu potravin. Nyní Vás seznámíme s tím, jak se vyznat v etiketách džemů.
Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? Marmeláda musela najít jiný název.Marmelády nebo džemy, které jsou u nás běžně k dostání si lidé často zaměňují. Jaký je je mezi nimi rozdíl? Nechcete-li naletět, musíte číst pozorně etikety v obchodě.
Potravin podle cechovních norem přibýváPotravinářská komora ČR přibližně po půl roce od spuštění registruje 92 schválených cechovních norem. V neděli o tom informovala mluvčí komory Dana Večeřová.
Cechovní normy s logem pro nadstandardní potravinyPotraviny budou moci nově získat certifikát, pakliže se vyráběly podle stanoveného technologického postupu. Ve spolupráci s oborovými potravinářskými svazy a Českou technologickou platformou pro potraviny Potravinářská komora ČR (PK ČR) připravuje parametry pro potraviny, které jsou vyráběné podle českých cechovních norem.
Svrchně kvašená piva budou označovány za plná. Dvanáctka zůstane ležákemLežák, tedy spodně kvašená 11° a 12° si nadále po změně vyhlášky ponese svůj původní název. Ministr zemědělství se tak dohodl s pivovary, ovšem finální znění vyhlášky se značením piv je v konečném závěru na Ministerstvu, uvedl iDNES slova prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.
Prodejci navrhují databázi údajů z obalů potravin. Drobné písmo zmizí z obalůElektronickou databázi údajů z obalů potravin chtějí prosadit prodejci. Údaje na obalech potravin jsou mnohdy psané drobným písmem. Prvním krokem ke změně, aby drobné písmo zmizelo z obalů je nahrazení kódem pro čtecí elektonické zařízení.