Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Meziroční porovnání cen potravin v měsíci dubnu

Podle Českého statistického úřadu, který provedl srovnávací analýzu, Češi v dubnu při nákupu potravin oproti loňskému roku ušetřili. Výrazně nižší ceny jsme mohli zaznamenat u sortimentu ovoce a zeleniny. Levněji se dalo pořídit také vepřové maso, mléko, vejce, máslo či těstoviny.
Meziroční porovnání cen potravin v měsíci dubnu

U ovoce bychom zmínili citelné snížení ceny citronů, potažmo pomerančů. Loni v dubnu vyšel kilogram (kg) v průměru na 39,50 Kč, letos stál pouhých 25,90 Kč. U hroznového vína činil rozdíl ve prospěch spotřebitele 10,70 Kč/kg, u banánů 6 Kč/kg a u jablek 4,60 Kč/kg.

Průměrná cena brokolice se minulý měsíc pohybovala kolem 32 Kč, ve stejném období v roce 2020 přitom stála o 16 Kč více. Zlevnily také brambory (13 Kč versus 19 Kč/kg), cibule, celer či zelí. Naopak podražily papriky, mrkev a česnek.

Běžné zákazníky zajisté potěšil pokles ceny vepřového a kuřecího masa. Pro představu – vepřová pečeně vyšla ve srovnání s loňskem méně o 26 Kč/kg a vepřová kýta o 15 Kč/kg. U celých kuchaných kuřat je cena nižší průměrně o desetinu (pozn. cena 1 kg spadla na 56,80 Kč). Lehce si připlatíte u hovězího.

Polotučné pasterované mléko (17,18 Kč/litr) nebo vejce (balení po 10 kusech za 24,37 Kč) jste si za podobnou cenu mohli v posledních deseti letech koupit pouze v létě roku 2016. S příznivou cenovkou (32 Kč/kus oproti loňským 40 Kč) se setkáte také u másla. Levnější jsou i jogurty či sádlo.

Souhrnně lze konstatovat, že ceny potravin a nealkoholických nápojů za měsíc duben meziročně klesly o 0,1 %.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder