Nadlimitní přítomnost olova v mase divočáka
Konkrétně se jedná o „Divoké prase maso na guláš“ s datem minimální trvanlivosti 21. 06. 2023 (pozn. zamrazeno 21. 06. 2021), kde jako výrobce vystupuje Ing. Josef Kopačka z Petrovic u Sušice.
Inspektoři z Olomouckého kraje na závadný vzorek narazili při kontrolách zaměřujících se na výskyt cizorodých látek v potravinách. Laboratorní rozbor v mase detekoval množství olova v hodnotě 96,9 miligramů na kilogram (mg/kg). Limit hodnocení zdravotního rizika činí 0,1 mg/kg. Nebezpečí spočívá v tom, že dlouhodobý příjem olova může vést k ovlivnění nervového systému, zejména u dětí.
Olovo do těla zvěřiny pronikne zpravidla skrze střely použité při lovu, proto je důležité, aby místo vstřelu a další střelou poškozené tkáně byly důsledně odstraněny.
Makro od výše zmíněného výrobce odebralo celkem 100 kilogramů masa. Nyní ho ve spolupráci s SVS aktivně stahuje z trhu a následně má povinnost jej nechat zlikvidovat v asanačním podniku.
Jestliže danou potravinu máte doma, rozhodně ji nekonzumujte. Vrátit ji lze v místě nákupu.