Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví si posvítí na hummus, miso i mák

Luštěninové výrobky se v obchodech i v jídelních lístcích stravovacích zařízení vyskytují stále častěji. Nicméně doposud zákon u části z nich nijak nedefinoval, jak konkrétně by měly vypadat. Finální podoba i kvalita jednotlivých produktů může být tedy rozdílná. Od letošního léta se to díky nové vyhlášce změní.
Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví si posvítí na hummus, miso i mák

Takový hummus (pozn. pomazánka z cizrny a sezamové pasty), který lze v současné době pořídit v tržní síti, se dle vyjádření mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého mnohdy liší v obsahu cizrny. Vyhláška v tomto případě nově určuje, že podíl cizrny v hummusu bude muset převažovat nad dalšími surovinami. Někteří výrobci tak budou nuceni poupravit své receptury, aby tento požadavek splnili.

„Spotřebitelé se budou snáze orientovat v sortimentu výrobků, které mohou najít v obchodech,“ prohlásil Bílý. Jasně daná pravidla navíc usnadní i případné kontroly ze strany úředníků.

Vyhláška podle Bílého potěší i výrobce. Například o dochucující miso pastě se v zákonu doposud hovořilo jako o výrobku pouze ze sóji. „To bylo na základě podnětů od výrobců upraveno tak, aby bylo možné pro jeho výrobu použít i další luštěniny či směsi z nich,“ vysvětlil Bílý.

S ohledem na luštěniny pro potravinářské využití je Česká republika, i další státy Evropské unie, závislá na dovozu. Více než 63 % čočky a přes 40 % cizrny konzumované v rámci Evropské unie se dováží. „Hlavními pěstiteli luštěnin jsou třetí země, kde je hospodaření dle zásad správné zemědělské praxe na jiné úrovni než v Evropě,“ zmínil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Problémem může být použití pesticidů, které jsou v Evropě zakázány. „Dozorové orgány jsou si však této situace vědomy a realizují kontroly v intenzitě odpovídající frekvenci a závažnosti zjištěných pochybení,“ doplnil Kopřiva. Loni pracovníci SZPI hodnotili 234 vzorků luštěnin a olejnatých semen. Nevyhovující zjištění (pozn. nejčastěji se jednalo o špatné značení či přítomnost pesticidů) odhalili u téměř každého desátého produktu. Vyhláška ministerstva proto upravuje také požadavky na jakost a správné značení luštěnin a olejnatých semen v potravinářství.

Dále vyhláška zavádí limit pro opiátové alkaloidy v máku, a to napříč celým potravinářským řetězcem. „Domníváme se, že tento krok usnadní dozorovým orgánům kontrolu nad trhem s modrým mákem a pomůže zlepšit postavení jeho producentů. Jako světová velmoc v produkci potravinářského máku bychom jistě měli mít jeho kvalitu pevně v rukou,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Vyhlášku už projednala pracovní komise a nyní čeká na podpis ministra a následné vyhlášení ve sbírce zákonů.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder