Nové nástroje v bojí s odpadem
Výrobci a obchodníci chystané změny většinou podporují, současně ale varují před možnými komplikacemi, jako je zkrácení trvanlivosti potravin či poškození zboží během přepravy.
Například nynější balení plátkového sýru se sestává z 5 různých plastových částí a udržuje jeho zdravotní nezávadnost až po dobu 60 dní. „Nikdo se určitě nechce vrátit k novinám a nikdo se nechce vrátit do nějakých papírů a k trvanlivostem na dva tři dny. Umím si představit, že všichni budeme hledat tenčí a ještě tenčí folie na hraně jejich technologických vlastností, aby výrobek udržely,“ nastínil jeden z možných scénářů jednatel Mlékárny Polná Miloš Kvasnička.
Bude také nutné snížit množství vzduchu ve výrobcích. Firmy si budou muset poradit. „Lze předpokládat, že jde o náklady navíc, takže je možné, že se pak položky promítnou do cen výrobků,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.
V hotelech, restauracích ani v obchodech už nebudou k dostání jednotlivě balené porce některých potravin, jako jsou smetany do kávy nebo marmelády. „Nemají recyklační využití a špatně se separují, což znamená, že většinou končí ve spalovně nebo ve směsném komunálním odpadu,“ vysvětlil vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí na ministerstvu životního prostředí David Surý.
V obchodech pravděpodobně zákazníci přestanou mít k dispozici velmi lehké plastové tašky (pozn. sáčky na ovoce a pečivo). „Často fungují jako hygienický nástroj. Řešení se bude hledat složitě, takže snížení je určitě důležité. V řadě zemí se například tyto pytlíky zpoplatnily, aby se k nim lidé chovali rozumněji. Myslím si, že i tohle bude cesta v Česku,“ prohlásil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.
Novinku představuje také povinnost třídit textil, v platnost má vstoupit už příští rok. Ročně totiž vznikne cca 170 tisíc tun textilního odpadu.