Obavy chovatelů drůbeže
Dovoz drůbežího masa z Ukrajiny se meziročně zvýšil více jak trojnásobně. Do října 2024 ho k nám doputovalo více než za celý rok 2023.
„Kvalitu masa z Ukrajiny pravidelně testujeme, není o nic horší než od jiných dodavatelů. Ta cena je zároveň o něco nižší, pomáhá to doplňovat maso hlavně pro slevové akce,“ prohlásil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který se tak snaží tvrzení ohledně možné nižší kvality.
Nicméně tuzemští výrobci si stojí za svým názorem. „Máme sice jednotný evropský trh, ale bohužel nemáme jednotné výrobní podmínky, a přesto se musíme přizpůsobovat těm dovozovým cenám. Dostáváme se tak do presu, kdy nám naši výkupci nejsou schopni nabídnout cenu, která by nám umožnila být v relativním zisku a dále investovat,“ uvedl místopředseda představenstva společnosti Proagro Nymburk Zdeněk Mlázovský.
Za pravdu mu dal i generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy David Bednář, který upozornil: „Ukrajina nesplňuje podmínky Evropské unie. Od krmení, přes welfare a další věci. V podstatě nikdo s tím tady zásadně nic nechce dělat, protože je to stále bráno jako pomoc Ukrajině.“
Problémy mají čeští producenti také díky vyšším nákladům na výrobu. „Výroba v Česku je energeticky náročná, máme pořád výrazně dražší energie než řada okolních zemí, a to se bohužel propisuje do cen českých potravin,“ zmínil Prouza.
Jestliže bude mít křivka dovozu dovozu ukrajinského masa a dalších levných produktů stoupající tendenci, existuje riziko, že výroba drůbeže v Čechách nebude po ekonomické stránce udržitelná. „Já si myslím, že tenhle špatný trend výkupních cen drůbežího masa už přetrvává přes rok. Někteří výrobci opravdu počítají s tím, že do budoucna přestanou maso vyrábět,“ upozornil Mlázovský. Část firem už prý uvažuje o útlumu výroby, což by mohlo mít dohru v podobě poklesu soběstačnosti v produkci drůbežího.
V případě dalšího navýšení dovozu drůbežího masa do Evropské unie by Evropská komise mohla sáhnout po určitých opatřeních (např. zavedení cla) s cílem ochránit domácí výrobu, což by pravděpodobně zásadně ovlivnilo český trh a stabilitu domácí produkce drůbeže.