Paštika ze Slovácka získala značku Regionální potravina

Slavnostní vyhlášení soutěže Regionální potravina Zlínského kraje se uskutečnilo v rámci dožínkové slavnosti v Kroměříži. Ocenění si zde převzali výrobci za osm produktů s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi od ministra zemědělství Mariana Jurečky. Podle slov ředitelky Agrární komory Zlín Jany Brázdilové má ocenění podpořit místní výrobce a zviditelnit jejich produkty na trhu.
Mezi oceněnými firmičkami z Uherského Hradiště je obchůdek s delikatesními potravinami Michala Cahela a Libora Němce. Regionální potravinu dostali za svou zabijačkovou paštiku, ta vznikala podle tři generačního starého receptu, zmínil Michal Cahel. Mimo jiné dodal, že si ceny nesmírně váží, a to také z důvodu, že jsou na trhu teprve rok.
Celkem se soutěžilo v devíti kategorií, z toho jedna neměla svého vítěze. O ocenění usilovalo 141 výrobků od 44 výrobců. V soutěži byly nejvíce zastoupeny pekařské výrobky. Ocenění Regionální potravinou má za cíl propagovat a podporovat drobné a střední výrobce v potravinářském oboru. Zákazník si tak může být jistý výjimečností produktu, kde převažují suroviny z regionu. Značku mohou výrobci na svých oceněných potravinách užívat zdarma čtyři roky.
V současné době se může značkou chlubit 577 výrobků ze 13 regionů Čech a Moravy. Soutěž na podporu malých a středních výrobců potravin v jednotlivých krajích je projektem Ministerstva zemědělství.