Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Pekařům pomáhají nižší ceny energií a mouky

V loňském roce neúměrně vrostly náklady pekáren. Od začátku letošního roku se situace pomalu zlepšuje, a to zejména vzhledem k poklesu cen energií a mouky.
Pekařům pomáhají nižší ceny energií a mouky

Výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR Bohumil Hlavatý však připomněl, že spousta firem má stále smlouvy s dodavateli energií z loňského podzimu. Převážně je přitom účtováno 60 až 70 % odběru za fixní ceny a zbylá část dle spotových cen.

Aktuální problém k řešení vidí Hlavatý ve mzdách zaměstnanců pekáren. Ty jsou podle svazu v celém potravinářském průmyslu nejnižší, v průměru 28 tisíc Kč. "Je to málo peněz za to, že vstáváte ve čtyři hodiny ráno v sobotu i v neděli a děláte poměrně těžkou manuální práci. Musíme dramaticky navýšit mzdy," prohlásil.

Ceny pečiva se z pohledu Hlavatého od podzimu téměř nezměnily, výkyvy se pohybují jen v řádech jednotek %. "České pekárny zdražily podobně, jako byl průměr v EU. Proti roku 2015 je to o zhruba 170 procent, průměr EU je 168 procent. Máme také stále třetí nejlevnější chléb v Evropě," dodal společně se svým názorem, že ceny pečiva jsou doposud lehce podhodnocené.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder