Pekařům pomáhají nižší ceny energií a mouky
Výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR Bohumil Hlavatý však připomněl, že spousta firem má stále smlouvy s dodavateli energií z loňského podzimu. Převážně je přitom účtováno 60 až 70 % odběru za fixní ceny a zbylá část dle spotových cen.
Aktuální problém k řešení vidí Hlavatý ve mzdách zaměstnanců pekáren. Ty jsou podle svazu v celém potravinářském průmyslu nejnižší, v průměru 28 tisíc Kč. "Je to málo peněz za to, že vstáváte ve čtyři hodiny ráno v sobotu i v neděli a děláte poměrně těžkou manuální práci. Musíme dramaticky navýšit mzdy," prohlásil.
Ceny pečiva se z pohledu Hlavatého od podzimu téměř nezměnily, výkyvy se pohybují jen v řádech jednotek %. "České pekárny zdražily podobně, jako byl průměr v EU. Proti roku 2015 je to o zhruba 170 procent, průměr EU je 168 procent. Máme také stále třetí nejlevnější chléb v Evropě," dodal společně se svým názorem, že ceny pečiva jsou doposud lehce podhodnocené.