Pokles živočišné výroby
„V roce 2022 se snížila výroba masa na jatkách na úroveň před 4 lety a jen s malými rozdíly mezi druhy masa. Tento pokles byl doprovázen i snížením hrubé tuzemské produkce. Ta se meziročně nejvíc snížila u jatečných prasat v souvislosti s předchozím omezováním jejich stavů,“ prohlásil ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Českého statistického úřadu (ČSÚ) Radek Matějka.
Výroba hovězího masa se meziročně snížila o 6,7 % na 18 186 tun. Dohromady bylo poraženo o 59,5 tisíce ks skotu (pozn. což odpovídá 6,1 %) méně. Vepřového masa se vyrobilo o 7,5 % méně, tj. 51 889 tun. S tím souvisí i nižší porážky prasat, konkrétně o 7,7 % (pozn. v přepočtu o 559,4 tisíce ks). Výroba drůbežího masa činila 42 155 tun, nicméně i to představuje pokles, a to o 8,4 %. Nárůst o 1 % sledujeme u mléka, kterého ve 4. čtvrtletí bylo od tuzemských producentů vykoupeno 752 839 tisíc litrů.
Za rok 2022 se vyprodukovalo 447 317 tun masa, což odpovídá celkovému poklesu o 4,2 %. Výkupní ceny však rostly. U jatečného skotu se meziročně zvýšily o 21,7 %, u jatečných prasat o 49,8 % a u jatečných kuřat o 29,6 %. Stejnou tendenci vykazovaly i ceny mléka, které se ve srovnání s rokem 2021 vyhouply o 35,5 %.
„Prudké navýšení cen, ke kterému došlo v roce 2022, bylo pravděpodobně nejzásadnějším důvodem k meziročnímu poklesu v předběžně kalkulované spotřebě hovězího a drůbežího masa. Spotřeba vepřového se držela na podobné úrovni jako v roce 2021, neboť nižší výroba byla kompenzována převážně vyšším dovozem,“ dodala Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.