Potravin podle cechovních norem přibývá
Zhruba po půl roce od spuštění Potravinářská komora ČR registruje 92 schválených cechovních norem. Mezi nejčastěji vyráběné potraviny podle těchto norem jsou mléčné a masné výrobky. Pakliže byly při výrobě dodrženy cechovní normy, potravina by měla být nadstandardního charakteru ve srovnání s běžnými výrobky na trhu.
Podle cechovních norem je vyráběno již 155 potravin, v připomínkovém procesu jich je 17 a další se ke schválení připravují. „Úspěšně startují i pekařské výrobky, cukrovinky, vejce a konzervované produkty, slabší je prozatím situace v nápojích," uvedl slova Deník Dany Večeřové.
Potravinářská komora zavádí cechovní normy podle vzoru Rakouska, které se vztahují celkem asi na 30 tisíc produktů. Jednotlivé normy se týkají například několika druhů párků, sýrů, mléka nebo bramboráku. Tento projekt připravovala Česká komora ve spolupráci s oborovými potravinářskými svazy a Českou technologickou platformou dva roky.
Zákazník může první loga ve tvaru kruhu, ve kterém je vyobrazena česká vlajka a okolo je uveden nápis Vyrobeno podle české cechovní normy již na trhu spatřit.